Suđenje Mladiću prekinuto do 22. juna

Suđenje generalu Ratku Mladiću prekinuto je na mesec dana i biće nastavljeno 22. juna kada će Tužilaštvo, po ranijoj odluci sudija, ponovo otvoriti svoj dokazni postupak kako bi izvelo dokaze o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora.

Iz te masovne grobnice ekshumirano je oko 500 tela Muslimana iz prijedorskih sela, koje je po optužnici protiv generala Ratka Mladića, ubila VRS s proleća 1992. godine, prenosi Beta.

Tadašnji komandant VRS general Ratko Mladić (73) optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama, uključujući Prijedor, imao razmere genocida.

Raspravno veće dozvolilo je Tužilaštvu da ponovo otvori svoj dokazni postupak zbog toga što je masovna grobnica u Tomašici bila otkrivena u septembru 2013. kada su tužioci u Hagu već bili okončali izvođenje dokaza protiv generala Mladića.

Kako su najavili, tužioci će od 22. juna pred sudije izvesti šest veštaka i sedam svedoka o činjenicama, a u dokaze će uvesti 60 dokumenata.

Na haškom procesu Ratku Mladiću danas je okončan iskaz svedoka odbrane Sava Simića, koji je ostao pri iskazu da VRS nije artiljerijom gađala civile u Sarajevu, nego samo odgovarala po položajima Armije BiH u gradu sa kojih je na nju bila otvarana vatra.

Tužilac Adam Veber dokazivao je da to nije tačno, predočavajući svedoku niz dokumenata same VRS.

Veber je citirao izveštaj komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Dragomira Miloševića iz 1995. u kojem piše da ta vojska ima običaj da otvara vatru na naseljena mesta van borbenih aktivnosti i tako nepotrebno troši velike količine municije.

"To upozorenje je išlo svim brigadama, a koje su dejstvovale prema naseljenim mestima, ja to ne znam", prokomentarisao je Simić, koji je bio načelnik artiljerije u Prvoj sarajevskoj brigadi VRS.

Prema optužnici protiv generala Mladića, VRS je tokom celog rata u BiH, terorisala stanovništvo Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada.

Mladićev svedok je negirao tužiočevu tvrdnju, takođe zasnovanu na dokumentima, da je VRS u decembru 1992. granatirala Sarajevo u nizu ofanzivnih akcija, pri čemu su pale civilne žrtve, uključujući i decu.

"Mi smo samo uporno branili svoje položaje", istakao je Simić.

Ponovio je da su vojni posmatrači Unprofora kontrolisali artiljerijske položaje njegove brigade.

"Dolazili su povremeno u komandu brigade, a naše vatrene položaje mogli su da vide kroz prozor. Obilazili su i te položaje", kaže Simić.

Za razliku od navoda optužnice da je VRS na Sarajevo ispaljivala i neprecizne modifikovane avio-bombe velike razorne moći, Simić je rekao da je bio veoma zadovoljan njihovom preciznošću i dejstvom.

Sledećeg svedoka Mladićeva odbrana izvešće pred sudije nakon što tužilaštvo okonča svoj ponovo otvoreni dokazni postupak koji će početi 22. juna.

Optužnica generala Mladića tereti i za genocid u Srebrenici i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво