Pajić: Armija BiH nije prisluškivala Generalštab RS

Svedočeći u odbranu Ratka Mladića, bivši vezista Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Velo Pajić rekao je da Armija BiH nije mogla da, tokom bosanskog rata, prisluškuje zaštićene veze tog štaba.

Velo Pajić je rekao da je general Mladić "uglavnom koristio zaštićene veze sa komandantima svojih korpusa, Glavnim štabom i Generalštabom Vojske Jugoslavije", prenosi Beta.

Da bi neprijateljska vojska mogla da prisluškuje radiorelejne veze VRS, morala je da "uđe u snop našeg signala", rekao je svedok, odbacujući to kao gotovo neverovatno, budući da su svi releji bili na teritoriji koju je kontrolisala Mladićeva vojska ili u SR Jugoslaviji.

"Neprijatelj bi morao da uđe duboko u našu teritoriju" da bi prisluškivao te veze, naznačio je Pajić.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužiteljka Margaret Hasan predočila je svedoku da je, tokom srebreničke krize u julu 1995, neko ipak, preko relejne linije sa Pala, presreo razgovore koje je general Mladić iz Beograda vodio sa dežurnim oficirom GŠ VRS u Han Pijesku, s tim što se nije moglo čuti šta Mladić govori.

"To je nemoguće. Pale nemaju nikakve veze sa razgovorima koji se obavljaju između Beograda i GŠ VRS u Crnoj Rijeci kod Han Pijeska, jer to ide preko releja na Ceru i Avali u Srbiji", uzvratio je Pajić.

Na isti način su, precizirao je svedok, usmeravani pozivi na telefonske brojeve koje je general Mladić imao i u Beogradu i u GŠ VRS u Crnoj Rijeci. Prema Pajićevim rečima, Mladić je imao "beogradski broj" i u svojoj kancelariji u GŠ VRS.

Ukoliko bi neko zvao Mladića dok on nije bio u štabu u Crnoj Rijeci, njegov ađutant kapetan Rajko Banduka odlučivao je da li će sagovorniku dati telefonski broj na koji može dobiti komandanta VRS.

Na pitanje zastupnice optužbe da li je nezaštićena radiorelejna veza koja je iz Han Pijeska preko Cera i Avale vodila do Beograda mogla biti prisluškivana, Pajić je odgovorio potvrdno, uz ogradu da je ta linija bila "rezervna" i da je GŠ VRS skoro nikada nije koristio.

Tokom svog dokaznog postupka, Tužilaštvo je u dokaze uvelo veliki broj presretnutih razgovora, a Mladićeva odbrana osporava njihovu autentičnost.

Generala Mladića raspravno veće je danas odstranilo iz sudnice zato što je, posle više opomena minulih dana, glasno govorio. Njemu će sutra, kada će iskaz dati sledeći svedok odbrane, biti dozvoljeno da se vrati u sudnicu.

Optužnica generala Mladića (73), ratnog komandanta GŠ VRS, tereti za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje kao talaca vojnika Unprofora od 1992. do 1995. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи