Sokanović: Logore za nesrbe u Prijedoru kontrolisala policija RS

Svedok odbrane Savo Sokanović izjavio je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, da su logori za nesrbe u okolini Prijedora koje je obišao leta 1992, bili "pod kontrolom" policije, a ne vojske, Republike Srpske.

"Ta tri logora bila su pod kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova i Centra javne bezbednosti Prijedor", rekao je Soković o logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, koje je, kao oficir za moral Glavnog štaba VRS, obišao 3. avgusta 1992, prateći grupu stranih novinara, navodi Beta.

Progon i drugi zločini nad Muslimanima i Hrvatima u prijedorskoj opštini, a naročito u tim logorima, imali su, po optužnici protiv generala Mladića (72), tadašnjeg komandanta VRS, razmere genocida.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Artur Traldi (Arthur) tvrdio je da je svedok za vreme posete znao da je veliki broj civila zatvoren bez ikakvog pravnog osnova.

"Ne mogu pouzdano tvrditi, jer zatvori i ratni zarobljenici nisu bili u našoj nadležnosti", odgovorio je Sokanović.

Pošto mu je zastupnik optužbe predočio dokument Prvog krajiškog korpusa VRS o tome da je "veliki broj ljudi zatvoren bez razloga", Sokanović je uzvratio: "Tako piše, ali ne piše ko ih je zarobio... Piše i da takvom stanju doprinosi Centar javne bezbednosti Prijedor na čelu sa Simom Drljačom".

Drljaču, koga je Tribunal bio optužio za ratne zločine u Prijdoru, ubile su 1996. međunarodne snage u BiH (IFOR), pri pokušaju da ga uhapse.

Na pitanje da li je znao da je, desetak dana pre njegove posete logorima, u Keratermu bio počinjen maskr nad oko 150 zarobljenika, Sokanović je odgovorio: "Časni sude, nisam imao nikakva saznanja o tome što se dogodilo... da su desetak dana pre dolaska međunarodnog Crvenog krsta i novinara izvršena neka ubistva u zatvoru Keraterm".

Mladićev svedok negirao je i da je video sobu broj tri u kojoj je to masovno ubistvo bilo počinjeno.

"Ja nisam ni u jednoj sobi i ni u jednom objektu video tragove krvi", rekao je svedok i dodao da su novinare po logorima vodili predstavnici prijedorske policije.

Svoj dokazni postupak, Mladićeva odbrana nastaviće sutra. General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje kao talaca pripadnika Unprofora, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво