Sokanović: Generalštab VRS nalagao human odnos prema civilima

U nastavku haškog procesa Ratku Mladiću, svedok odbrane Savo Sokanović rekao je da je Glavni štab Vojske Republike Srpske, tokom rata u BiH, izdavao uputstva podređenim jednicama da humano postupaju sa civilima i ratnim zarobljenicima.

"Glavni štab, civilno stanovništvo suprotne strane nije smatrao protivnikom", rekao je Sokanović, koji je, s činom pukovnika, bio načelnik Odeljenja za moral i verska pitanja pri GŠ VRS. Naznačio je da, stoga, nije bilo potrebe da VRS "dejstvuje" protiv civila, prenosi Beta.

Na pitanje Mladićevog branioca Branka Lukića "da li je GŠ VRS organizovao progon" muslimanskih i hrvatskih civila i "pljačku i paljenje njihove imovine", Sokanović je odgovorio odrečno.

Optužnica generala Mladića (73), tadašnjeg komandanta GŠ VRS, tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida.

Upitan kako je GŠ reagovao ukoliko bi, ipak, bio obavešten da su pripadnici VRS počinili neko od navedenih krivičnih dela, svedok je rekao da su izdavane "mere upozorenja i davana uputstva kako postupati", dok je krivični progon počinilaca bio prepušten organima nadležnim po zakonu.

Na poziv predsedavajućeg sudije Alfonsa Orija da navede neki slučaj kada je GŠ saznao za krivično delo i opiše kako je postupio, Sokanović je kazao: "Ne mogu navesti takav primer. To je bilo u nadležnosti tužilaštva i sudova".

Dodao je da se GŠ "nije bavio istragama, niti mu je to bila nadležnost". "Mi smo upozoravali na moguće posledice eventualnih negativnih pojava".

Branilac Lukić citirao je jedno od takvih upozorenja GŠ VRS o "sprečavanju odmazde nad civilnim stanovništvom, kao i paljenja, pljačke", zato što "takvo ponašanje ne sme biti svojstveno vojniku VRS".

Sokanović je prokomentarisao da su "takva upozorenja bila iskrena".

Tvrdio je da je štab u kojem je radio delovao preventivno i u pogledu postupanja sa zarobljenicima koji su bili u logorima. "Iako to nije bila naša nadležnost, upozoravano je i na potrebu poštovanja prava zarobljenika i omogućavanja poseta Crvenog krsta".

Po optužnici protiv Mladića, nad nesrbima u tim logorima, naročito u Prijedoru, počinjeni su teški zločini.

Upitan o stavu GŠ VRS o paravojnim formacijama, Sokanović je naznačio da je bilo "obavezno potpuno potčinjavanje paravojnih formacija komandama vojske", ali da je "na žalost, taj proces išao jako sporo i dugo, uprkos naporima vojnog i političkog rukovodstva".

"Neke manje jedinice u sastavu VRS ponašale su se kao paravojne formacije i njima se jako teško komandovalo", naglasio je Sokanović.

Danas započeto unakrsno ispitivanje Sokanovića, tužioci će okončati sutra.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unpforora kao talaca, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи