Odluka o rehabilitaciji Mihailovića u četvrtak

Odluka o zahtevu za rehabilitaciju komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Draže Mihailovića biće izrečena u četvrtak, 14. maja. Predlagači očekuju da će zahtev za rehabilitaciju biti usvojen.

U Višem sudu u Beogradu okončano je izlaganje završnih reči, prenosi Tanjug. Jedan od punomoćnika predlagača rehabilitacije advokat Zoran Živanović očekuje da zahtev za rehabilitaciju bude usvojen.

"Ja sam optimista od samog početka i nadam se da će sud usvojiti zahtev i poništiti presudu kojom je Mihailović potpuno nezakonito osuđen na smrt streljanjem", tvrdi Živanović.

Jedan od zastupnika predlagača, profesor Oliver Antić, smatra da je presuda 1946. doneta iz političkih i ideoloških razloga. Mihailoviću nije omogućeno da se upozna sa dokazima, niti je imao pravo žalbe na presudu.

Profesor Antić je naveo da su američki i francuski predsednik imali samo reči hvale za Mihailovića. Kako kaže, sve optužbe da je sarađivao sa Nemcima iskonstruisao je komunistički režim, a proces protiv Mihailovića bio je pravni skandal bez presedana.

"Presuda Mihailoviću doneta je iz političkih i ideoloških razloga i sud mora da ispravi tu istorijsku nepravdu", poručuje Antić i dodaje da tokom procesa nisu poštovana elementarna ljudska prava.

Antić podseća da je presuda u pisanom obliku izrađena tek nakon godinu dana.

"Pošto nije bilo presude u originalu, ovde se radi o krivičnom delu ubistva", kaže Antić i napominje da je Mihailović streljan dva dana nakon usmenog objavljivanja presude .

Ukazuje da Mihailović nije imao pravo žalbu.

"Čak je 100 godina ranije pravni sistem u Srbiji bio trostepen kada je u pitanju smrtna kazna. Presuda koju potvrdi Vrhovni sud slala se knjazu", podseća Antić.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj poručuje da Draža Mihailović mora biti rehabilitovan.

"Ne bi bilo u ovoj zemlji ni tragova pravde, ni prava, ni morala, ako bi sud drugačije odlučio, osim da donese odluku o rehabilitaciji generala Mihailovića", kaže Šešelj.

Ni pet godina od početka suđenja, stavovi predlagača rehabilitacije i onih koji joj se protive nisu bliži. Za jedne je on dokazani rodoljub, a za druge izdajnik.

Boro Ercegovac, predstavnik SUBNOR-a iz Beograda, veruje da je sve bilo kako treba i da je ono što je presudom doneto 1946. godine najverovatnije bilo potkrpeljeno čvrstim dokumentima.

"Kažu, i partizani su činili zločine. Ja bih voleo da vidim fotografiju na kojoj partizan borac sa titovkom na glavi i petokrakom drži u ruci glavu upravo zaklanog čoveka", kaže Boro Ercegovac. 

Prvi zahtev za rehabilitaciju podneo je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović 2006. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruženja i stranaka.

Postupak za rehabilitaciju počeo je u septembru 2010, ali je u dva navrata došlo do zastoja u procesu. Prvi put da bi se utvrdio tačan datum streljanja Mihailovića, a drugi put jer je savez antifašista Srbije podneo krivičnu prijavu protiv dva svedoka zbog navodno lažnog svedočenja. 

Ukoliko sud usvoji zahtev za poništenje presude i rehabilituje Mihailovića, ta odluka će biti konačna.

Pošto je ovaj postupak jednostranački, pravo žalbe postoji samo u slučaju da zahtev za rehabilitaciju bude odbijen.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво