Kecman o avionima sa oružjem za Armiju BiH

Na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svedok odbrane Janko Kecman dao je iskaz o tome kako su tokom rata u BiH, oružjem preko Hrvatske snabdevane zaštićene muslimanske enklave u BiH.

Janko Kecman, koji je bio komandant helikopterske eskadrile u vojsci Republike Srpske Krajine, izjavio je da je ta vojska oborila avione i helikoptere koji su u Bihać prevozili vojnu opremu i oružje za Armiju BiH, uprkos međunarodnom embargu, prenosi Beta.

Na isti način, naoružanje je, po svedoku, bilo dopremano i u druge zone pod zaštitom UN - Sarajevo i Srebrenicu.

"Imali smo operativne podatke da se Armija BiH snabdeva iz logističkog centra u Zagrebu", rekao je Kecman.

Kao primere, Kecman je naveo da je vojska RSK 7. maja 1994. kod Slunja oborila helikopter Armija BiH u kojem je poginuo i tadašnji ministar spoljnih poslova BiH Irfan Ljubijankić.

U konfuznom svedočenju, Kecman je, ne navodeći kada se to dogodilo, opisao i obaranje ukrajinskog aviona koji je prethodno iznad Bihaća izbacio tovar vojne opreme i oružja.

"U povratku, pogodili smo ga raketom, pao je u RSK, kod Plaškog... Na uviđaju sam bio gde je pao avion", opisao je svedok, precizirajući da je posada bila ukrajinska, ali da se kasnije saznalo da je vođa bio pilot Armije BiH Samir Begić iz Cazina.

Zbog toga što je ambasada Ukrajine u Beogradu odbila da prihvati Begićevo telo, zajedno s telima ukrajinskih članova posade, on je, po Kecmanu, sahranjen na groblju u Novom Beogradu.

Letovi ka Bihaću, po obaveštajnim podacima, "išli su sa Krka", a nastavljali se ka aerodromu Pleso u Zagrebu.

"Na našim radarima, imali smo pregled tih letova, a videle su ih i naše jedinice na terenu", tvrdio je Kecman, uz opasku da je "naš komandant Ratko Mladić imao potpunu sliku u svom operativnom centru", iako Mladić nije bio zapovednik vojske RSK.

Tužioci će Kecmana unakrsno ispitivati u ponedeljak, 11. maja.

General Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи