Читај ми!

Svedok potvrdio da je išao u Siriju da ratuje

Suđenje grupi optuženoj za planiranje terorističkih napada i finansiranje odlaska državljana Srbije u logore za obuku islamskih terorista u Siriji nastavljeno je saslušanjem svedoka pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Optuženi su Abid Podbićanin, Sead Plojović, Tefik Mujović i Izudin Crnovršanin iz Novog Pazara, kao i Ferat Kasumović iz Beograda, a suđenje je nastavljeno saslušanjem svedoka Infrana Ličina koji je potvrdio da je u Siriju otišao da ratuje sa optuženim Tefikom Mujovićem, prenosi Beta.

Ličina je ispričao da se oduvek interesovao za izvorni islam, kao i da je od sedmog razreda osnovne škole učestvovao u verskim obredima u Novom Pazaru.

"Preko interneta sam video da muslimane muče i ubijaju. To mi je kao verniku i čoveku probudilo emocije, zbog čega sam odlučio da odem tamo i da se borim", kazao je Ličina u sudnici Speijalnog suda, negirajući navode optužnice da ga je neko vrbovao.

Ispričao je da se dugo raspitivao kod svojih drugova na fakultetu o tome kako da ode u Siriju, sve dok od izvesnog Hamze Adamovića nije dobio informaciju da će mu veza biti Tefik Mujović.

Prema njegovim rečima, u Siriju je krenuo autobusom preko Istanbula sa 1.000 evra i ličnim stvarima.

U Istanbulu ga je čekao Mujović, gde je proveo nekoliko dana, dok nisu otišli u Siriju.

Ličina je rekao da je prvo bio na obuci, a da je potom išao i da ratuje.

U sudu je svedočila i Marina Maćišić koja je potvrdila informacije da je optuženi Crnovršanin preko interneta od njene firme kupio torbicu koja ima poseban deo u kojem se čuva oružje.

Optuženi Podbićanin i Mujović su u bekstvu. Kako navode mediji, Podbićanin je u februaru poginuo u ratu u Siriji, što nije zvanično potvrđeno.

Ostali optuženi, Plojović, Crnovršanin i Kasumović su na prethodnim ročištima negirali optužbe, istakavši da su samo želeli da žive u skladu sa izvornim islamom.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal oni se terete za terorizam, vrbovanje i obučavanje za vršenje krivičnih dela terorizma, kao i za finansiranje terorizma.

Podbićanin i Mujović se terete da su početkom 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama koje su Ujedinjene nacije proglasile za terorističke – Islamskom državom i Frontom el Nusra.

Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović terete se da su se u Siriji pridružili oružanom delu Islamske države, dok je Podbićanin i komandovao jednom jedinicom.

Terete se da su od istomišljenika u Srbiji i drugim zemljama prikupljali novac i finansirali odlazak građana u logore za obuku terorista u Siriji, a potom na ratište.

Mujović je optužen za podsticanje terorističkih dela, jer je putem Fejsbuka postavio niz sadržaja kojima se veliča Islamska država i poziva na samoubilačke akcije u Sandžaku, Beogradu i u Rimu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи