Читај ми!

Stevanović: U Srebrenici bilo pogubljenja

Svedočeći u odbranu generala Ratka Mladića, glavni šifrant Glavnog štaba Tihomir Stevanović rekao je pred Haškim tribunalom, da u julu 1995. iz tog štaba nije poslato nijedno naređenje potčinjenim trupama da počine zločine.

Na pitanje Mladićevog branioca Dragana Ivetića da li je preko njega poslato ikakvo naređenje za zlodela, Stevanović je odgovorio: "Isključivo - ne", prenosi Beta.

Stevanović je precizirao da general Mladić od 15. jula 1995. nije bio prisutan u GŠ VRS, pa nije izdao nijedno naređenje.

Mladića (73), tadašnjeg komandanta VRS, optužnica tereti za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca, u danima nakon što je ta vojska, 11. jula 1995, zauzela Srebrenicu, u to vreme zonu pod zaštitom UN.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Piter Makloski pitao je svedoka "veruje li da je mnogo hiljada sinova i očeva iz Srebrenice bilo naprečac streljano posle pada enklave".

"Tačan broj stvarno ne znam, ali znam da je određen broj pogubljen", glasio je Stevanovićev odgovor. Upitan prihvata li da su streljane "na hiljade" Muslimana, svedok je uzvratio: "Kad kažete na hiljade, to znači moglo je biti i 20.000. Ne mogu odgovoriti".

Pri tom stavu ostao je i posle insistiranja Makloskog da kaže svoju "najgrublju procenu" o broju ubijenih.

"Moje porodično vaspitanje...ne dozvoljava mi da trgujem takvim stvarima. Iz poštovanja prema žrtvama u Srebrenici i na drugim stranama, ne želim da dajem paušalnu procenu", rekao je svedok.

Stevanović je potvrdio da je 13. i 14. jula 1995. bio u rodnom selu kod Zvornika, ali je negirao da je išta znao o hiljadama muslimanskih zarobljenika koje je VRS dopremila u taj kraj i zatvorila ih u seoske škole na više lokacija, pre nego što ih je, prema optužnici i ranijim presudama Tribunala, streljala u okolini.

"Nisam znao... Prve informacije o svemu tome sam dobio preko sredstava informisanja iz Federacije BiH... Stvarno nisam znao ništa o tome", kazao je Stevanović.

U glavnom iskazu, Stevanović je pobijao da je Armija BiH mogla presretati radio i radio-relejne veze VRS, objašnjavajući da su te komunikacije bile zaštićene posebnim ključem, bez kojeg se nije mogao dešifrovati njihov sadržaj.

Na pitanje branioca kakvi su njegovi utisci o generalu Mladiću, Stevanović je rekao: "Radi se o visoko profesionalnom vojniku, pravičnom, ali strogom, o licu koje ne trpi i ne voli poraze, koje je poštovalo sve narode, ali je izuzetno poštovalo i štitilo svoj narod. On sam i njegova porodica postali su žrtve takvih pogleda i takvog rada".

Pozvan da pojasni šta poslednja rečenica znači, svedok je rekao da je Mladić "tokom rata izgubio ćerku, svršenog lekara, a sam se razboleo. Ne treba veća tragedija".

Mladićeva kći Ana je 1993. godine u Beogradu počinila samoubistvo.

Svoj dokazni postupak, odbrana generala Mladića nastaviće sutra. Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво