Читај ми!

Hapšenje zbog pronevera u "Tozi Markoviću"

Policija je uhapsila većinskog vlasnika kapitala firme "Toza Marković" u Kikindi Dejana Babića i još šest osoba zbog sumnje da su oštetili to preduzeće za oko 30 miliona evra, saznaje RTS. Traga se za još tri osobe.

Hapšenja su, u nastavku akcije na suzbijanju zloupotreba u privatizaciji, sprovedena na području Beograda, Kikinde i Kruševca, saopštava policija.

Pored Dejana Babića, uhapšeni su i R.P, I.R. i M.N. iz Kikinde i S. J. iz Beograda – sva četvorica su odgovorna lica u fabrici "Toza Marković", zatim M.K. i P.P. iz Beograda, koji su članovi Upravnog odbora tog preduzeća, dok se za trima osobama intezivno traga.

Sumnja se da su sedmorica uhapšenih od 2006. do 2013. godine uzimali kredite preko firme "Toza Marković", a dobijeni novac prebacivali u druge kompanije u kojima je Dejan Babić imao kapital, po osnovu pozajmica koje nikada nisu vraćene.

Osim u "Tozi Markoviću", Babić ima većinsko vlasništvo i neposrednu ili posrednu kontrolu nad upravljanjem i donošenjem odluka u preduzećima ITH, "Nautika", "Svetski crep" i "Žitoprodukt".

Nakon toga, Privredno društvo "Toza Marković" AD Kikinda je na teret svog poslovanja snosilo troškove kredita i kamata po kreditima, koje realno nije iskoristilo za sopstveno poslovanje i finansijsku likvidnost.

Tako je "Tozi Markoviću" naneta šteta u ukupnom iznosu od 2.852.010.777 dinara, a Babićevim firmama pribavljena je protivpravna imovinska korist u iznosu od 1.375.000.000 dinara.

Pored toga, navodi se dalje u saopštenju, namernim i netačnim evidentiranjem poslovnih promena i podnošenjem poreskih prijava sa netačnim sadržajem u kojima su svesno umanjivali prihode pravnog lica, neevidentiranjem korekcije prihoda po osnovu kamata na date pozajmice povezanim pravnim licima, osumnjičeni su izbegli plaćanje poreza na dobit i time oštetili budžet Republike Srbije u ukupnom iznosu od 117.606.874 dinara.

Zbog lošeg poslovanja i velikih dugova, fabrika je od aprila prošle godine u stečaju. Mediji su objavljivali da se dugovi te kompanije mere milionima evra. Bivši radnik Goran Đorđević kaže da je posle 28 godina rada u "Tozi" dobio otkaz.

"Opet se nadam da bi to moglo da zaživi. Da li bi država mogla da uzme to da pokerene jer to je jako imućna firma i ima sredstava za posao, samo nema rukovodeći kadar i nadam se da će nas vratiti sada", kaže Goran Đorđević.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije zadovoljni akcijom države. Kažu da se bivši vlasnik loše odnosio prema radnicima.

"Radnici koji su radili u izuzetno teškim uslovima, gde je veliki broj ljudi dobijao otkaze, gde se maksimalno zloupotrebljavala država u smislu da su zapošljavali nove radnike, gde su uzimali novac od Agencije za zapošljavanje, a onda te mlade ljude stavljali na posao gde nisu mogli da izdrže", ističe Ilija Drljić iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U Nezavisnom sindikatu firme kažu da je urađen plan reorganizacije i da od poverilaca zavisi dalja sudbina fabrike.

"Banke će doneti procenu šta im se više isplati, da li da 'Tozu' gurnu u bankrot i da prodaju imovinu ili će usvojiti plan reorganizacije, pa da dobiju te pare na neki duži period. Ako se odluče za drugu varijantu, mi dobijamo šansu, nas 605, i dalje da radimo", kaže Zoran Sredojev iz Nezavisnog sindikata.

Posle saslušanja osumnjičenih, biće odlučeno o eventualnom pokretanju istrage i odredjivanju pritvora do 30 dana.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво