Читај ми!

Hadžićev pravni tim traži produženje privremene slobode

Pravni tim nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića uputio je hitan zahtev Pretresnom veću Haškog tribunala da mu odobri produženje privremene slobode radi nastavka lečenja.

U zahtevu se traži da Pretresno veće Hadžiću odobri privremenu slobodu dok ne završi sa predviđenom hemoterapijom, pod istim uslovima koji su navedeni u odluci Žalbenog veća kojim je Hadžić pušten na privremenu slobodu 13. aprila, saopštio je Haški tribunal, prenosi Tanjug.

U obrazloženju zahteva se navodi da Hadžić ima tumor mozga u poslednjoj fazi te da se očekuje da će biti živ biti još šest do osam meseci, kao i da je podvrgnut jakoj hemoterapiji koja će, kako je predviđeno, trajati do avgusta i koja izaziva teške sporedne efekte.

"Hadžić je trenutno na privremenoj slobodi. On traži obnovljeni period privremene slobode, dok ne završi sa planiranom hemoterapijom, nakon što u Hagu polovinom maja bude podvrgnut pregledu magnetnom rezonancom", stoji u zahtevu.

Haški tribunal prihvatio je žalbu Hadžića osumnjičenog za ratne zločine i 13. aprila doneo odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu radi lečenja, a bivši predsednik RSK, prema tada donetoj odluci, treba da se vrati u Hag do kraja maja.

Hadžić je optužen za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, a uhapšen je u julu 2011. na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gde se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012., a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво