Читај ми!

Najs: "Slučaj Šešelj" je kontroverzan

Bivši tužilac haškog tribunala Džefri Najs izjavio je da ne može da proceni kako će biti okončan slučaj Vojislava Šešelja, te da je odluka tog suda bila "jako čudna" da lidera radikala pusti na privremenu slobodu bez čvrstih garancija države Srbije da će on biti vraćen u Hag.

"Ne mogu da dam mišljenje o tome, jer nisam detaljno pratio slučaj, ali s obzirom na to da je Šešelj bolestan i da se nalazi ovde, teško je zaključiti kako će se sve to završiti", rekao je Najs novinarima u Beogradu na tribini "Dometi međunarodne pravde".

Odluka tribunala da lidera radikala pusti na privremenu slobodu iz humanitarnih razloga je, prema njegovim rečima, veoma čudna, preneo je Tanjug.

"Primetili smo to još tada. Zamislite sebe kao običnog sudiju u običnom sudu koji sudi na primer pljačku, a optuženi iz nekog razloga mora da ide u drugu državu. Vi kao sudija ga ne biste pustili bez čvrstih garancija države u koju ide, da će se vratiti, ako mu uopšte dozvolite da ide", rekao je Najs koji je zastupao optužnicu protiv Slobodana Miloševića.

Smatra da je vrlo čudno da je Tribunal napravio takav aranžman u slučaju Šešelja.

On je, inače, konstatovao da je "slučaj Šešelj", kontroverzan jer traje veoma dugo.

Kao kontroverzne presude pomenuo je i slučajeve hrvatskog generala Ante Gotovine, nekadašnje šef tajne službe Jovica Stanišića i bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije DB Franka Simatovića, ukazavši da je haški tribunal sudi po "adverzijalnom sistemu" koji odluke donosi na osnovu dokaza, a ne bavi se utvrđuvanjem istine.

Najs je ocenio da bi međinarodno pravo, kada je reč o ratnim zločinima, trebalo da bude efikasnije i brže.

"Siguran sam da postoji način da suđenja ne traju ovoliko koliko traju. To nije pošteno prema žrtvama", kazao je Najs. Istakao je da je osnovni cilj prikupiti dokaze, ali da na tome treba raditi brže.

"Ako želite da budete sudija u međunarodnom pravnom sistemu morate da radite duže i mimo svog radnog vremena", poručio je Najs.

On je ocenio da je postojeći sistem u svojoj osnovi dobar, ali ipak "skup i spor".

On je rekao da su međunarodni sud osnovali političari, pa je samim tim on sklon njihovim uticajima.

"Bilo je pokušaja političkih uticaja, ali to, ipak, ne znači da je sud politički", kazao je Najs.

Najs je bio tužilac Međunarodnog tribunala u Hagu do 2006. godine, a vodio je slučaj pokojnog predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво