Nastavljeno suđenje Ivanoviću

Svedok tužilaštva Samilja Ajeti nije potvrdila navode iz optužnice koja Olivera Ivanovića, Dragoljuba Delibašića, Nebojšu i Iliju Vujačića i Aleksandra Lazovića tereti da su odgovorni za smrt i ranjavanje lica, koja su se 3. februara 2000. godine nalazila u njihovom stanu u ulici Ive Lole Ribara u severnom delu Mitrovice.

Samilja Ajeti (59), ekonomista koja živi u Prištini, u iskazu je ispričala kako je izvrššen napad eksplozivnim napravama na njihov stan, prenosi Tanjug.

Ona je kazala da se oko 21.30 časova začula gužva u gradu, da je neko pucao u vrata njihovog stana i da je nakon toga muški glas koji nije prepoznala pozvao njenog supruga, rekavši mu da ga zove Dragoljub Delibaššić koji je pre 1999. godine radio sa Nedžmedinom.

Na pitanje tužioca da li je te noći u bilo koje vreme videla optužene Olivera Ivanovića, Dragoljuba Delibašića, Nebojšu i Iliju Vujačića ili Aleksandra Lazovića, svedokinja je odgovorila da nije.

Advokati odbrane rekli su da su zadovoljni iskazom današšnjeg svedoka.

Miodrag Brkljač, advokat Dragoljuba Delibašića, izjavio je da je svedokinja iz porodice Ajeti svedočila fer i pošteno, da nije rekla ništa novo u odnosu na ono što je rekla u istrazi, te da nemaju razloga da budu nezadovoljno onim što je danas učinjeno u sudnici.

Brkljač je istakao da to što je ime njegovog klijenta danas spomenuto u sudnici ne znači ništa jer, kazao je, bilo ko je mogao da dođe na vrata stana Nedžmedina Ajetija i kaže Nedžmedinu ili bilo kome drugom iz te porodice "izađite dole, čeka vas Delibašić".

"Delibašić je u to vreme bio ugledan čovek u Mitrovici, on je bio na nekoj funkciji i onaj ko je došao na vrata sa namerom da ubedi onoga ko se nalazi u stanu da treba dole da izađe, valjda ima upravo takav interes - da pomene neko ime koje će motivisati čoveka da izađe. A on je upravo pomenuo njegovog kolegu, jer je ovaj kolega iz policije, on je kolega iz Državne bezbednosti, takođe iz policije, bilo je logično da neko tako nešto kaže, ali to nije nikakav dokaz", rekao je Brkljač.

Nebojša Vlajić, advokat Olivera Ivanovića, naglasio je današnji svedok 23 nije ni spomenuo njegovog klijenta.

"Mog klijenta niko ne spominje i to nije prvi svedok te vrste nego već 23. Zadovoljan sam današnjim suđenjem i svedokom, imam utisak i duboko ubeđenje da je žena govorila iskreno i pošteno i verujem da će i drugi svedoci biti takvi. To su svedoci koji potvrđuju ono što tvrdimo od samog početka - da Oliver Ivanović nema nikakve veze, niti može da ima sa tim događajima", kazao je Vlajić.

Advokat Brkljač je dodao da je sudsko veće nagovestilo i iznelo raspored ročista za maj, kada će biti saslušan veći broj svedoka iz drugih porodica i najavilo da će neki svedoci biti saslušani putem video linka pošto se nalaze u inostranstvu, čemu su se advokati odbrane protivili.

"Budući da smo mi branioci okrivljenih smatrali da saslušanje putem video linka nije u konkretnom slučaju rešenje za sve ovo, veće nam je reklo da će razmisliti o našim primedbama i da će 5. maja saopštiti odluku da li će ti svedoci biti saslušani putem video linka ili će biti pozvani ovde neposredno u sudnicu da daju izjave", rekao je Brkljač.

Ivanović je optužen da je počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovnišštvom 1999, a zaprećena kazna za to delo je od pet godina, do dožživotne robije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи