Читај ми!

Borić: Od Mladića nisam dobio protivzakonito naređenje

Svedok odbrane Grujo Borić izjavio je na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu, da mu general Mladić nikada nije dao neko nezakonito naređenje.

"Nisam nikada dobio bilo kakvo naređenje koje je bilo protivzakonito, a da je to general Mladić meni naredio. Nikada", rekao je Borić koji je tokom rata u BiH bio komandant Drugog krajiškog korpusa VRS u Drvaru, prenosi Beta.

Penzionisani general Borić je rekao da korpus pod njegovom komandom nije proganjao Muslimane i Hrvate.

"Nikada o tome nisam dobio izveštaj, niti je toga bilo. Da je bilo, ja bih za to znao, i preduzeo bih sigurno mere", naveo je svedok tokom iskaza putem video-veze.

Optužnica generala Mladića (73) koji je bio ratni komandant VRS, tereti za progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida.

Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Miodraga Stojanovića,  svedok Borić je tvrdio da se sa proleća 1992, kada je formiran Drugi korpus VRS, "većina muslimanskog stanovništva već bila iselila" iz zone odgovornosti te jedinice.

Odlaskom nesrpskog i dolaskom srpskog stanovništva iz drugih krajeva BiH, rekao je svedok, "vojska se nije bavila".

"To su radile opštinske vlasti, u saradnji s drugim opštinama u koje se odlazilo i iz kojih se dolazilo. Mi se time nismo bavili", naglasio je Borić.

Precizirao je da je za stanje "u dubini teritorije" bila zadužena policija, dok VRS "s tim nije imala nikakve veze, mi smo se isključivo branili front od hrvatskih i muslimanskih snaga".

General Borić kazao je i da ne zna da je neki od njegovih vojnika protivzakonito postupao s ratnim zarobljenicima.

"Ja nisam upoznat ni sa jednim slučajem da je bilo nezakonitih postupaka prema zarobljenicima. Da li je bilo - ne znam. Za zarobljenike je bila zadužen organ bezbednosti i nikada me nije izvestio o tome", rekao je svedok.

Započeto unakrsno ispitivanje Borića, tužioci će nastaviti sutra.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво