Basara : Bilo je zločina nad nesrbima

Svedočeći u odbranu generala Ratka Mladića, pukovnik Vojske Republike Srpske Branko Basara potvrdio je pred Haškim tribunalom da su na proleće 1992, u Sanskom Mostu počinjeni zločini nad nesrbima, ali je negirao da su ih počinili njegovi vojnici.

Basara, koji je bio komandant Sanske brigade VRS, tvrdio je da je ubistvo 16 muslimanskih muškaraca na mostu kod sela Vrhpolje, krajem maja 1992, počinila grupa nepoznatih pripadnika srpskih snaga, koje njegovi vojnici, iako prisutni, nisu mogli da spreče, ni da zadrže, navodi Beta

Sam Basara, koji je nedugo zatim došao na mesto zločina, nije, kako je rekao, imao ni vremena, ni resursa da sprovede istragu.

Na sugestiju tužioca da je poznavao vođu počinilaca Jadranka Paliju, svedok je odgovorio odrečno.

Na sličan način, svedok je objasnio i kako je, u isto vreme, došlo do masovnog ubistva u selu Hrustovo. Citirajući raniji Basarin iskaz da su među žrtvama, kasnije pronađenim u masovnoj grobnici, bili i muslimanski borci "obučeni u civilnu odeću", tužilac je svedoka pitao tvrdi li i da su deca i žene, ekshumirani iz iste grobnice bili borci.

"Svi znaju da oni nisu učestvovali u borbama", odgovorio je Basara. Prema optužnici protiv Mladića, srpske snage su 31. maja 1992. u jednoj garaži u Hrustovu ubile 22 nenaoružana civila.

Citirajući Basarinu naredbu od 3. juna 1992. godine, kojom zabranjuje "genocid" nad ženama, decom i nemoćnima, tužilac je sugerisao da je ona bila posledica zločina u Vrhpolju i Hrustovu.

"Moji vojnici to nisu počinili. CCovek se uči na tuđim greškama", uzvratio je svedok, priznajući da se "plašio" od ponavljanja zlodela.

Da je pukovnik Basara mogao da inicira istragu o tim zločinima, tužilac je dokazivao činjenicom da je svedok to u junu 1992. učinio posle ubistva desetak Hrvata u selu Škrljevita. Za neke od tih zločina u Sanskom Mostu, Državni sud BiH u Sarajevu optužio je prošle godine i Basaru.

Tokom današnjeg iskaza, pukovnik Basara potvrdio je da je njegova brigada, krajem maja 1992, sprovela akciju razoružavanja u naselju Mahala i u Hrustovu, ali je opovrgavao tvrdnju tužilaca da su naselja "nasumično granatirana".

Rekao je da je stanovništvu bio dat rok od tri sata sada da napusti selo, posle čega su u Mahali ostali "oni koji su želeli da se bore". Tvrdio je da su granate upotrebljene tokom te borbe sa muslimanskim snagama.

Basara je tvrdio da njegove jedinice "nisu imale zajedničke akcije" s policijom. Svedok je nastojao da relativizuje sopstveni iskaz iz procesa policijskim liderima RS Miću Stanišiću i Stojanu Župljaninu, gde je, kao svedok optužbe, rekao da je njegov najbliži saradnik iz Sanske brigade bio odgovoran za rušenje džamije u Mahali, zbog čega je zatražio njegovo smenjivanje.

Jednako kao od policijskog, Basara se ograđivao i od delovanja lokalnih srpskih vlasti, ostajući pri iskazu da nije bio član kriznog štaba, niti postupao po naređenju tog tela, iako mu je tužilac, tokom unakrsnog ispitivanja, predočio dokumente koji su govorili suprotno.

Odbrana generala Mladića, svoj dokazni postupak nastaviće sutra iskazom sledećeg svedoka.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво