Potpisan dokument o saradnji na predmetima ratnih zločina

U Sarajevu je potpisan dokument koji utvrđuje smernice za poboljšanje regionalne saradnje na predmetima ratnih zločina i traganju za nestalim osobama, saopštila je Misija Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovnini.

Dokument su potpisali tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević, glavni državni tužilac Hrvatske Dinko Cvitan, glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine i koordinator misije UN u Bosni i Hercegovini Jurij Afanasijev, koji je i organizovao sastanak.

U saopštenju se navodi da će danas usvojene smernice omogućiti efikasniji rad u predmetima ratnih zločina čije procesuiranje zahteva međudržavnu saradnju ukoliko se osumnjičeni, žrtve ili dokazi nalaze na području dve ili više država, prenosi Fonet.

Pored toga, smernicama će se dodatno operacionalizovati postojeći protokoli, odnosno unaprediće se saradnja i zajednička analiza takvih predmeta.

Kako se ističe, novi dokument je nastavak obaveza koje su države u regionu preuzele kada su prošle godine potpisale deklaraciju Međunarodnog komiteta za nestale osobe o ulozi
države u procesu rešavanja pitanja osoba nestalih u oružanim sukobima.

Kao pokrovitelj tih aktivnosti tužilaštava, Ujedinjene nacije će im pružiti tehničku podršku i obezbediti potrebna sredstva za funkcionisanje koordinacionog mehanizma, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво