Читај ми!

Bojić: Šešelj u Tribunalu neće preživeti

Zdravstveno stanje lidera radikala Vojislava Šešelja znatno je pogoršano i, ukoliko se vrati u Haški tribunal, tamo ga čeka sigurna smrt, izjavio je doktor Milovan Bojić, šef konzilijuma lekara koji brinu o Šešeljevom zdravlju.

Milovan Bojić je na konferenciji za novinare objasnio da je Šešelju hiruški odstranjen rak debelog creva, koji je od maja prošle godine metastazirao na jetru, javlja Tanjug.

Istovremeno, dodao je Bojić, lider radikala je ozbiljan srčani bolesnik, sa hipertenzijom, bronhijalnom astmom, gastrointestinalnim bolestima i bolestima kože.

"Šešelj jedino ne podleže padu svojih fizičkih aktivnosti, ali samo onaj ko ga ne poznaje dobro može da pomisli da je, čim se kreće i govori, zdraviji nego što se misli", rekao je Bojić.

Istakao je da su najnoviji laboratorijski nalazi pokazali da su tumor-markeri visoki, a da gvožđe ima niske vrednosti.

Pogoršanje Šešeljevog zdravlja Bojić je objasnio i njegovim odbijanjem lečenja, jer lider radikala ne želi da započne terapiju i da je prekine zbog odlaska u Haški tribunal, a zabranjuje i dostavljanje svoje dokumentacije kako Tribunalu tako i zvaničnim organima Srbije.

Prema njegovim rečima, neviđeni je apsurd da se traži da se Šešelj vrati upravo kada treba da počne lečenje.

"Ono što ja znam jeste da, ukoliko se vrati u Haški tribunal, da neće primati ne samo hemioterapiju, već i lekove za ostale bolesti i time će se staviti tačka na ovaj slučaj, tužna tačka i priča koja neće imati nikakvo opravdanje. To će biti ubistvo s umišljajem. Ne ubijajte čoveka, pustite ga da se leči", poručio je Bojić.

Zaključio je da, uprkos tome što Šešelj ističe da je pobedio Haški tribunal, to nije tako.

"Pravno neka sudi pravna nauka i struka, ali medicinski je izgubio, jer su mu ubili život", podvukao je Bojić.

Član konzilijuma doktor Zoran Milošević izjavio je da Šešelj s lečenjem kasni više od godinu dana i da njegova terapija mora da počne što pre.

Naglasio je da, kada je reč o Šešelju i ostalim pacijentima koji boluju od karcinoma, nije moguće govoriti o ozdravljenju već samo o "preživljavanju".

Prema njegovim rečima, oboleli od karcinoma debelog creva mogu da žive od godinu dana do pet godina, u zavisnosti od pacijenta do pacijenta, ali do tih pet godina dođe u svega 45 odsto slučajeva ako se sprovode savremene procedure, hemioterapija i pravovremene operacije.

Milošević je naveo da lider radikala mora da počne sa hemioterapijom u 12 ciklusa na svake dve nedelje.

Upitan da li Šešelj koristi alternativnu medicinu, Bojić je rekao da s tim nije upoznat jer mu "ne gleda u tanjir", ali da zna da je predsednik SRS-a vegetarijanac i da je upoznat sa načinima zdrave ishrane.

Apelovao je na Haški tribunal i sve nadležne organe da omoguće Šešelju da se leči, a na lidera radikala da počne da prima hemioterapiju. Bojić je naglasio da će Šešelju, ukoliko se vrati u Hag, "mogućnost za preživljavanje biti nula odsto".

Tužilaštvo Haškog tribunala juče je Žalbenom veću uputilo hitan predlog za izvršenje odluke o ukidanju prevremenog oslobađanja Vojislava Žešelja, saopšteno je iz Tribunala.

Tužilaštvo je u Predlogu, koji je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc, zatražilo od Žalbenog veća da Pretresnom veću naloži da opozove odluku o privremenom puštanju u roku od jednog dana od dana odluke o tom predlogu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво