Tužilaštvo traži izvršenje odluke o vraćanju Šešelja u Hag

Tužilaštvo je uputilo Žalbenom veću Haškog tribunala hitan predlog za izvršenje odluke o ukidanju prevremenog oslobađanja Vojislava Šešelja, saopšteno je iz Tribunala.

Tužilaštvo je u Predlogu koji je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc zatražilo od Žalbenog veća da naloži Pretresnom veću da opozove odluku o privremenom puštanju u roku od jednog dana od dana odluke o tom predlogu, prenosi Tanjug.

Podsećajući da je 30. marta Žalbeno veće naložilo Pretresnom veću da "odmah" izda nalog za opozivanje privremenog oslobađanja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu, Tužilaštvo navodi da dve sedmice posle toga Pretresno veće nije sprovelo odluku Žalbenog veća.

Odluka Žalbenog veća bila je nedvosmislena, navodi Tužilaštvo, dodajući da Pretresnom veću nije ostavljeno pravo da odlučuje da li će opozvati privremeno oslobađanje ili period vremena u kom će to učiniti.

Međutim, kako se ističe, Pretresno veće još nije sprovelo odluku i umesto toga, čekalo je deset dana pre nego što je bilo šta preduzelo i potom samo naložilo Sekretarijatu da mu pribavi medicinske informacije o Šešeljevom zdravlju.

Tužilaštvo ocenjuje da je to "neopravdano odlaganje nedvosmislenog naloga Žalbenog veća" i dodaje da je Šešeljevo zdravstveno stanje "irelevantno za sprovođenje te odluke" i "ne može sprečiti sprovođenje odluke", jer njegovo zdravlje ne bi trebalo da trpi "nikakvu štetu od njegovog povratka u Hag".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво