Читај ми!

Jeremić se prisetio da je čuo za streljanje Muslimana

Svedok odbrane Nebojša Jeremić je na suđenju Ratku Mladiću prvo tvrdio da ne zna ništa o masovnim ubistvima Muslimana u Srebrenici, u leto 1995. godine. Međutim, na kasnija pitanja tužilaca, potvrdio da je za te zločine čuo.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, Ratko Mladić optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana pošto je, 11. jula 1995, VRS zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN, prenosi Beta.

Jeremić, koji je bio vojni policajac u Zvorničkoj brigadi VRS, izjavio je prvo da u julu 1995. nije znao za pogubljenja stotina srebreničkih Muslimana u selima Orahovac i Pilica.

Tužiteljka Margaret Hasan svedoku je, potom, predočila da je, na ranijem procesu u Hagu, potvrdio da je za streljanje zarobljenika u Orahovcu čuo od kolege koji je tamo bio.

"On nije pucao, ostavio je pušku, i nije hteo da učestvuje, tako mi je rekao", prisetio se u sudnici Jeremić. Ipak, dodaje da se "ne seća" kada mu je to tačno kolega rekao.

"Možda tri meseca posle, možda pola godine", rekao je Jeremić.

Po optužnici protiv generala Mladića i ranijim presudama, VRS je u Orahovcu, 14. jula 1995. godine, streljala oko 1.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice.

Na sličan način, Jeremić je potvrdio i da je saznao za ubistvo oko 500 zarobljenika u selu Pilica, 16. jula 1995.

O tome su, kako je izjavio, "mnogi pričali" u zvorničkoj kasarni, gde je bio na službi pri komandi brigade.

Upitan da li mu je iko naredio da sprovede istragu o tome, Jeremić je odgovorio da to nikad niko nije zvanično tražio.

Svedok je kategorično negirao da zna nešto o sudbini četvorice muškaraca iz Srebrenice, koji su bili dovedeni u tu kasarnu pošto su 16. jula 1995. preživeli streljanje oko 1.000 zarobljenih na vojnoj farmi Branjevo.

Iako je učestvovao u njihovom ispitivanju, Jeremić je tvrdio da ne zna šta se sa preživelima desilo, pošto su iz Zvornika bili upućeni u logor Batković, kod Bijeljine.

Sugerišući suprotno, tužiteljka Hasan pozvala je svedoka da, radi porodica četvorice Muslimana kojima se na putu ka Batkoviću izgubio svaki trag, otkrije šta se s njima zbilo.

"Nemam pojma šta se zbilo tamo, može li da mi neko veruje ovde", glasio je odgovor Jeremića.

Pri kraju današnjeg zasedanja, predsedavajući sudija Alfons Ori požalio se da ne može da pročita dokument zato što je "nažalost, zaboravio naočare".

Optuženi Mladić, na to je sudiji, iz udaljenog kutka sudnice, ispruženom rukom, uz osmeh, ponudio svoje naočare.

"Hvala na ljubaznoj ponudi, ali ne znam da li vaše i moje naočare daju istu sliku. To ćemo tek videti", uzvratio je sudija Ori.

Haški proces generalu Mladiću biće nastavljen 20. aprila posle pauze zbog pravoslavnog Uskrsa.

Ratko Mladić optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-1995. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво