Читај ми!

Još dva svedočenja u korist Mladića

Dva svedoka odbrane Ratka Mladića negirala su pred Haškim tribunalom, tvrdnje ključnog svedoka optužbe Momira Nikolića, bivšeg oficira Vojske Republike Srpske koji je prvi priznao odgovornost za zločine nad Muslimanima iz Srebrenice u leto 1995. godine.

Tadašnji vojni policajac Mirko Perić pobijao je iskaz Momira Nikolića da mu je general Ratko Mladić, 13. jula 1995, dva dana posle pada Srebrenice, na kontrolnom punktu u obližnjem Konjević Polju, gestom najavio da će svi zarobljeni Muslimani biti pobijeni. 

Sam Mladić, po Nikoliću, prethodno je grupi muslimanskih zarobljenika obećao da će ići u razmenu, navodi Beta.

Svedok Perić danas je izjavio da ni generala Mladića, ni kapetana Nikolića nije tog dana video na policijskom punktu u Konjević Polju.

"Ja generala Mladića nikada nisam video uživo", rekao je svedok. Kako je rekao, Nikolića je video dva puta tih dana, kada je, između ostalog, iz Konjević Polja odveo zarobljenika Rešida Sinanovića, koji je, kasnije pronađen mrtav.

Perić je posvedočio da na kontrolnom punktu nije video ni svog kolegu Nenada Deronjića, za koga je Nikolić tvrdio da je prisustvovao njegovom susretu s generalom Mladićem.

"Nisam ja Nenada Deronjića video za vreme mog boravka u Konjević Polju nikako", rekao je Perić.

U julu 2014. i Deronjić je, u Mladićevu odbranu, posvedočio da kritičnog dana nije uopšte bio prisutan u Konjević Polju.

Juče je to potvrdio i Deronjićev tadašnji pretpostavljeni Slavoljub Mlađenović. Mladićeva odbrana danas je pred sudije izvela i svedoka Nebojšu Jeremića čiji je iskaz takođe bio posvećen opovrgavanju svedočenja Momira Nikolića.

U leto 2013, Nikolić je na suđenju Mladiću opisao kako je 13. jula 1995. otišao u komandu Zvorničke brigade VRS kako bi bezbednosnog oficira te brigade Dragu Nikolića obavestio da će sutradan u zonu njegove odgovornosti biti prebačene hiljade muslimanskih zarobljenika kako bi bili pobijeni.

To je, kako je rekao, učinio po nalogu načelnika za bezbednost Glavnog štaba VRS Ljubiše Beare.

Jeremić, koji je toga dana bio dežurni na kapiji komande Zvorničke brigade, izjavio je danas da kapetan Nikolić tog dana nije bio u komandi u Zvorniku, niti tražio da se vidi s prezimenjakom Dragom.

Dragu Nikolića, Haški tribunal je pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici. Pukovnik Beara proglašen je krivim za genocid i osuđen je na doživotni zatvor.

Kapetan Nikolić (58), koji je bio oficir za bezbednost Bratunačke brigade VRS, pred Tribunalom je 2003. godine priznao krivicu za progon Muslimana iz Srebrenice i osuđen je na 20 godina zatvora. Svedočio je u korist optužbe protiv više optuženih za srebrenički genocid.

Haški proces generalu Mladiću biće nastavljen sutra. Optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво