Читај ми!

Mladićeva odbrana opovrgavala iskaz Momira Nikolića

Svedočenjem policajca Slavoljuba Mlađenovića, odbrana Ratka Mladića je pred Tribunalom u Hagu ponovo opovrgavala iskaz ključnog svedoka optužbe Momira Nikolića da mu je, posle pada Srebrenice u julu 1995, Mladić gestom najavio da će svi zarobljeni Muslimani biti pobijeni.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Musliman pošto je 11. jula 1995. VRS zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, prenosi Beta.

Kapetan Nikolić (58), u to vreme oficir za bezbednost Bratunačke brigade VRS, pred Tribunalom je 2003. godine priznao krivicu za progon Muslimana iz Srebrenice i osuđen je na 20 godina zatvora.

Svedočio je u korist optužbe protiv više optuženih za srebrenički genocid.

U junu 2013, Nikolić je na procesu Mladiću, opisao susret s optuženim, 13. jula 1995, kod sela Konjević Polje.

Izjavio je da mu je Ratko Mladić posle obećanja zarobljenim Muslimanima da će biti razmenjeni, gestom rukom najavio da će svi oni zapravo biti pobijeni.

Kao jednog od prisutnih tom razgovoru, Nikolić je naveo srpskog policajca Nenada Deronjića.

U julu 2014. Deronjić je, u Mladićevu odbranu, svedočio da tog dana nije uopšte bio na tom punktu u Konjević Polju.

"Sigurno je laž što je Momir Nikolić rekao da je video", izjavio je tada Deronjić.

Tvrdio je da je od 12. jula 1995. službovao u policijskoj stanici u Srebrenici i da sledećih nedelju dana nije napuštao grad.

Taj Deronjićev iskaz danas je u sudnici potvrdio njegov tadašnji pretpostavljeni u srebreničkoj policijskoj stanici Slavoljub Mlađenović.

"Garantujem da Nenad Deronjić 12. i 13. jula nije napuštao Srebrenicu", rekao je Mlađenović, tvrdeći da je tokom oba dana u gradu video Deronjića.

Mlađenović je precizirao da je Deronjić bio u obezbeđenju lokalnog hotela, budući da je zadatak cele jedinice bio da spreči pljačku u gradu i formira policijsku stanicu.

Svedok je naznačio i da se potukao s jednim pljačkašem i tako ga sprečio da odveze pun kamion stvari. Kamion je, kasnije, ipak odvezen u Bratunac, po nalogu šefa zvorniške policije Dragomira Vasića.

Miljenović je izjavio i da je u centru Srebrenice 12. jula 1995. video leš nepoznatog muškarca, ali da se nije bavio utvrđivanjem uzroka smrti.

Za tog muškarca, najvažniji svedok tužilaštva Dražen Erdemović tvrdio je da ga je, dan ranije, zaklao jedan pripadnik Desetog diverzantskog odreda VRS, po naređenju komandanta te jedinice Milorada Pelemiša.

Minule sedmice Pelemiš je, kao svedok odbrane, negirao da je naredio ubistvo, tvrdeći da Erdemović tog dana nije ni bio u centru Srebrenice.

Erdemović je 1996. pred Tribunalom priznao da je 16. jula 1995. na vojnoj farmi Branjevo kod Zvornika, zajedno sa još petoricom članova iste jedinice, streljao 1.200 muslimanskih muškaraca. Ključni svedok u mnogim kasnijim procesima, Erdemović
je osuđen na pet godina zatvora.

Mladić će odbranu nastaviti sutra, iskazom sledećeg svedoka.

Optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce 1992-95. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво