Читај ми!

Andrić pobijao tvrdnju ključnog svedoka optužbe

Bivši vojni policajac VRS Pero Andrić pobijao je iskaz ključnog svedoka optužbe Momira Nikolića, da je u julu 1995. Ratko Mladić gestom nagovestio da će svi zarobljeni Muslimani iz Srebrenice biti pobijeni.

Svedok Andrić je, na suđenju Ratku Mladiću u Tribunalu u Hagu, izjavio da je 13. jula 1995. bio u obezbeđenju Mladića na putu od Bratunca preko Konjević Polja do Vlasenice i nazad, i da ni u jednom trenutku nije video svedoka optužbe Momira Nikolića koji je tada bio kapetan, javlja Beta.

U junu 2013. Nikolić je na suđenju Mladiću opisao susret s optuženim 13. jula 1995, na raskrsnici kod sela Konjević Polje. Izjavio da mu je general, posle obećanja zarobljenim Muslimanima da će biti razmenjeni, gestom ruke nagovestio da će svi biti pobijeni, što se i desilo.

Nikolić (58), u to vreme oficir za bezbednost Bratunačke brigade VRS, pred Tribunalom je 2003. godine priznao krivicu za progon Muslimana iz Srebrenice i osuđen je na 20 godina zatvora.

Svedočio je u korist optužbe protiv više optuženih za srebrenički genocid.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (73) optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana pošto je 11. jula 1995. VRS zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Svedok Andrić, koji je kao vojni policajac bio u Mladićevoj pratnji, danas je izjavio da Nikolića "nije uočio" kritičnog dana, niti je od kolega čuo da su ga videli.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Metju Džilet, Andrić je potvrdio da se Mladić 13. jula 1995. nakratko zaustavio ispred raskrsnice kod Konjević Polja i razgovarao s "grupom vojnika".

Svedok je, međutim, ostao pri iskazu da među vojnicima nije bio Momir Nikolić i da se Mladić nije zaustavio na samoj raskrsnici, kako je Nikolić tvrdio.

Andrić je opisao kako se general Mladić u selu Sandići obratio zarobljenim muslimanskim muškarcima kojih je bilo "300-400".

"Pričao im je da oni, kao narod, ništa nisu krivi i da su krivci vlasti, komandanti i predsednici. Pitao ih je gde žele da idu i tražio da dođu autobusi za to", rekao je Andrić.

Nešto kasnije, prema svedokovim rečima, Mladić je sličan govor održao i stotinama zarobljenih na fudalskom igralištu u selu Nova Kasaba.

"Govorio im je da su ih izdali, da ih je njihov komandant Naser Orić prodao, izdao, da nisu kao narod krivi, nego politika njihovog predsednika", dodao je svedok.

Andrić je rekao da nije uočio nikakvo zlostavljanje zarobljenih Muslimana, opovrgavajući tvrdnju optužbe da je jedan zarobljenik ubijen pred Mladićem.

Na sugestiju branioca Miodraga Stojanovića, Andrić je rekao da mu Mladić nije naredio ništa nezakonito.

Po optužnici i ranijim presudama Tribunala, VRS je tog i narednih dana streljala zarobljenike iz Sandića i Nove Kasabe.

Odgovarajući na pitanja tužioca Džileta, svedok je potvrdio da je Mladić, usput naložio svojim telohraniteljima da išamaraju jednog starca i policijskog komandira, zato što nisu otišli u šumu da se bore protiv Muslimana. Starcu je naredio i da "skine gaće, kako bi proverio da nije Musliman".

Prema svedoku odbrane, general Mladić je zaustavio i srpsku porodicu koja se automobilom vraćala s pogreba. Rekao im je da ga je za to "baš briga, da nema smisla plakati", i zatražio od njih da "idu u šumu, uzmu kamen ili štap i ubijaju Turke".

Suđenje Mladiću nastaviće se u utorak, 7. aprila, posle produženog vikenda zbog Uskrsa.

Optužnica Mladića tereti i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u nekim opštinama imao razmere genocida; za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce od 1992. do 1995. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи