Читај ми!

Pelemiš: Ni ja ni Mladić nismo naredili streljanje

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svedok odbrane Milorad Pelemiš izjavio je da ni on, ni general Mladić nisu naredili streljanje zarobljenih Muslimana iz Srebrenice u julu 1995.

U to vreme, Pelemiš je bio komandant Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, navodi Beta.

Pripadnik Pelemišovog odreda, Dražen Erdemović priznao je 1996. pred Haškim sudom da je 16. jula 1995. na vojnoj farmi Branjevo kod Zvornika, zajedno s još petoricom članova iste jedinice, streljao oko 1.200 muslimanskih muškaraca. Ključni svedok u mnogim potonjim procesima, Erdemović je bio osuđen na pet godina zatvora.

Pelemiš je, u svom iskazu, tvrdio da su Erdemović i ostali, u trenutku zločina, bili "na odmoru" i da ih "niko nije kontrolisao" ili im "dao zadatak" tog dana.

Ni Pelemiš, ni Mladić, po svedokovoj pisanoj izjavi uvedenoj u spis, "nisu komandovali tom grupom za vreme streljanja u Branjevu". To nije učinio ni glavni obaveštajni oficir GSS VRS Petar Salapura, neposredno nadređen odredu, precizirao je Pelemiš.

U vreme masovnog ubistva na farmi Branjevo, Pelemiš je, kako je izjavio, bio u bolnici, zato što je 12. jula 1995. bio povređen u saobraćajnoj nezgodi.

Tužilac Piter Makloski svedoka je, tokom unakrsnog ispitivanja, suočio s tezom, zasnovanom na Erdemovićevom iskazu, da je on, Pelemiš, naredio svojim vojnicima da idu na Branjevo i streljaju zarobljenike.

"Ja nikad nisam Erdemoviću izdao naređenje... Ja nisam učestvovao u odabiranju ljudi i slanju na zadatak... Po Erdemoviću, po njih su došla dvojica iz GŠ VRS", odgovorio je Pelemiš, tvrdeći da mu se Erdemović "osvetio, jer sam mu uzeo kuću i auto".

"Kako sam ja mogao da im naredim, kad je Erdemović rekao da je saznao tek kad je došao na Branjevo da će streljati ljude", rekao je svedok.

Pelemiš je posvedočio da u prvo vreme "nije verovao" u Erdemovićevo priznanje o streljanju u Branjevu, a da "sada zna da je istina", ali da je "broj žrtava malo previše". Po svedoku, na procesima počiniocima u Sarajevu "dokazano je da je bilo najviše 200 ljudi" ubijeno.

Tužilac Makloski, na to je svedoku predočio da su po DNK analizama na farmi ubijeno najmanje "800-900" osoba. "Ne, nisam upoznat, ne znam tačno", odgovorio je Pelemiš, koji je, međutim, u dva navrata sugerisao da šestorica njegovih vojnika nisu mogla ubiti tako mnogo zarobljenika.

Erdemovićevu tvrdnju da je on naredio i ubistvo jednog muškarca u centru tek osvojene Srebrenice, 11. jula 1995, Pelemiš je, takođe, negirao, tvrdeći da Erdemović nije mogao videti, ni čuti, jer nije bio prisutan.

General Mladić će odbranu nastaviti sutra, iskazom sledećeg svedoka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво