Читај ми!

Formiranje specijalnog suda ruši kosovsku vladu?

Neslaganja oko formiranja Specijalnog suda za ratne zločine OVK mogla bi predstavljati uvod u raspad vladajuće koalicije na Kosovu, piše prištinski dnevnik "Kosova sot".

Koliko je neprirodna i nestabilna vladajuća koalicija Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova, najbolje je pokazala poslednja sednica kosovske skupštine, na kojoj su poslanici te dve stranke diskutovali o specijalnom sudu, ukazuje list Kosova sot, prenosi Tanjug.

"Sada je vidljivo da glasanjem o formiranju suda i o ustavnim promenama može da se meri i trajanje koalicije DPK-DSK, iako se još ne znaju imena ljudi koji mogu biti predmet specijalnog suda, a čiji će najveći broj, kako se očekuje, biti iz redova Tačijeve stranke", piše Kosova sot.

Zvaničnici Tačijeve DPK, upitani da li na stabilnost vlade može uticati početak suđenja pojedincima iz redova njihove partije, nisu ni potvrdili niti odbacili mogućnost da to može pogoršati odnose među partnerima u koaliciji.

Šef parlamentarne grupe DPK Adem Grabovci, ujedno i potpresednik Tačijeve partije, nije dao jasan odgovor na pitanje da li bi se odnosi u koaliciji mogli pogoršati u trenutku obelodanjivanja imena zvaničnika koji bi se mogli naći pred specijalnim sudom.

Grabovici je samo rekao da očekuje da suđenje bude pravedno, zasnovano na dokazima, a ne na prejudiciranjima krivice.

Drugačiji je, međutim, stav njegovog partijskog kolege i poslanika Naita Hasanija, koji ne samo što kaže da neće glasati za formiranje specijalnog suda, nego i priželjkuje raspad koalicija sa DSK i raspisivanje novih izbora kako bi se onemogućilo usvajanje zakonskog okvira za rad tog suda.

S druge strane, analitičari u Prištini ne očekuju da se koalicija raspadne, ali dodaju da može doći do "kvarenja koalicije", kao rezultat početka suđenja određenim pojedincima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво