Читај ми!

Tribunal: Šešelj mora da se vrati u Hag

Žalbeno veće Haškog tribunala naložilo je Pretresnom veću da momentalno opozove odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu i da naredi njegov povratak u Pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu, piše u odluci Žalbenog veća objavljenoj na sajtu Tribunala.

Žalbeno veće takođe poziva Pretresno veće da što je moguće pre, nakon što se Šešelj vrati u pritvorsku jedinicu, pruži stranama, Srbiji i Holandiji, mogućnost da budu saslušane u skladu sa Pravilom 65 B, prenosi Tanjug.

Od Pretresnog veća se traži i da nakon toga sprovede novu procenu uslova za Šešeljevo moguće ponovno privremeno oslobađanje, zaključuje se u saopštenju.

Žalbeno veće na kraju nalaže da uslovi Naredbe o privremenom puštanju na slobodu ostanu na snazi dok ne bude doneta naredba Sudskog veća kojom se ukida Šešeljevo privremeno oslobađanje u skladu sa sadašnjom odlukom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se Vlada Srbije narednih dana izjasniti povodom zahteva Žalbenog veća. 

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc prethodno je pozvao Žalbeno veće da usvoji njegovu žalbu na odluku Sudskog veća o privremenom oslobađanju Šešelja i odbaci njegov zahtev da žalba Tužilaštva ne bude prihvaćena.

"Šešelj nije potkrepio dokazima tvrdnju da žalba Tužilaštva nije zasnovana na validnim pravnim motivima", navodi se u podnesku koji je Bramerc uputio Žalbenom veću.

Žalba Tužilaštva kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu je primereno zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje, ističe se u podnesku.

U takve aktivnosti ubrojane su Šešeljeve izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, što je izjavljivao u više navrata, pretnje osobama koje sarađuju sa Tužilaštvom, izjave koje su uvredljive za žrtve, kao i Šešeljeve izjave i ponašanje koje dovode u pitanje humanitarne razloge njegovog privremenog oslobađanja zbog zdravstvenog stanja.

Agencija Beta navodi da se na konačnu odluku Veća ne može uložiti žalba.

Kako je utvrđeno današnjom odlukom, prvostepeno veće je pogrešilo što Šešelja nije opozvalo sa privremene slobode na zahtev Tužilaštva odmah čim je dao izjavu da se neće vratiti u Hag na poziv suda.

Dvojica sudija petočlanog veća, od kojih je jedan iz Rusije, usprotivila su se toj odluci.

Lider radikala Vojislav Šešelj ponovio je da neće dobrovoljno da se vrati u Hag.

"Sigurno neću da se vratim dobrovoljno", rekao je Šešelj u izjavi Radio Beogradu i ponovio da je on pobedio Tribunal, a da su tamo prekršili sva njegova prava, pre svega na suđenje u razumnom roku.

Lider SRS-a je beogradskim medijima rekao i da će država morati da poštuje vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu "probati da ospori zahtev Haga da se vrati, jer su mu u Holandiji sva prava ugrožena".

O zahtevu Haškog tribunala Šešelj je govorio i na konferenciji za novinare u Boru

Ljajić: Za Šešelja najbolje da se sam preda

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić kaže da je za Vojislava Šešelja najbolje da sam ode u Hag i preda se.

"Svako opiranje će umanjiti šansu da kasnije bude pušten. Ukoliko nastavi sa ovakvim izjavama, čini sebi medveđu uslugu", rekao je Ljajić gostujući u Dnevniku RTS-a. 

Ljajić navodi da nakon odluke Žalbenog veća, Srbija očekuje odluku Pretresnog veća, nakon čega će moći da govori o svojim narednim koracima.

"Ono što je najvažnije jeste da se očuva politička i društvena stabilnost", ističe Ljajić.

Prema njegovim rečima, kada u jednom predmetu postoji toliko pravnih presedana – od odlaska Šešelja u Hag, puštanja, pa zatim današnje odluke – onda je svaka politička implikacija ovih događaja legitimna i realna.

"Ne možete nikog da uverite da nema političkih implikacija. Važno je da hladne glave uđemo u sve ovo, da ne dajemo značaj koji događaj nema", naglašava Ljajić.

Komentarišući izjavu advokata Tome File da bi Savet bezbednosti mogao da Srbiji uvede sankcije ako ne isporuči Šešelja, Ljajić navodi da ne veruje da su moguće radikalne zabrane.

"Srbija je sve svoje obaveze prema Tribunalu završila. Nemamo nijedno otvoreno pitanje u odnosima sa Tribunalom. Ne verujem da ovaj jedan slučaj, kako god da se završi, može da ozbiljnije ugrozi odnose Srbije i međunarodne zajednice, posebno da se uvedu sankcije Srbiji", poručuje Ljajić.

Ranije tokom dana, Ljajić je naveo da se iznenadnom odlukom Žalbenog veća Srbija ni kriva ni tužna uvlači u spor između Sudskog veća, Tužilaštva i samog lidera radikala.

"Naslućujući šta bi mogao da bude scenario tog puštanja, Vlada Srbije je vrlo jasno, u pismu koje je tada poslala Haškom tribunalu, naglasila da je spremna da Šešelju pruži garancije ukoliko ih prihvata, s obzirom na to da ih je ranije odbijao, i ukoliko se on sam saglasi sa uslovima koje postavlja Pretresno veće Tribunala", naveo je Ljajić.

Međutim, Tribunal je, podseća, doneo odluku praktično bezuslovnog puštanja, uz ogradu da Šešelj jedino ne sme da utiče na svedoke u procesu i žrtve.

Ljajić je ukazao i da donošenje dve kontradiktorne odluke o istoj stvari za samo pet meseci dodatno utiče na kredibilitet suda i percepciju koju srpska javnost ima prema toj instituciji.

Vojislava Šešelja, optuženog za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991–1993, prvostepeno veće je na privremenu slobodu pustilo u novembru prošle godine.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво