Читај ми!

Blagojević: Ne znam ništa o prikrivanju tela iz Srebrenice

Bivši oficir Vojske Republike Srpske Vidoje Blagojević negirao je kao svedok odbrane Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, da je, u jesen 1995, išta znao o premeštanju hiljada tela ubijenih Muslimana iz Srebrenice.

"Ne mogu o tome da svedočim, jer nemam saznanja", rekao je Blagojević, tadašnji komandant Bratunačke brigade VRS, prenosi Beta.

Tužiteljka Margaret Hasan prethodno je svedoku predočila dokaze da su kamioni sa "stotinama i stotinama tela" prolazili kraj njegove komande i stana u centru Bratunca. Tom operacijom, rekla je tužiteljka, VRS je pokušala da "prikrije dokaze" o masovnom ubistvu srebreničkih Muslimana.

Tribunal je potpukovnika Blagojevića 2007. pravosnažno osudio na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubistava i prisilnog premeštanja srebreničkih Muslimana. Nakon što je izdržao dve trećine kazne u Norveškoj, 2013. je pušten na slobodu.

Prema optužnici koja generala Mladića (73), tadašnjeg komandanta VRS, tereti za genocid i ranijim presudama Tribunala, srpske snage su organizovano streljale oko 7.000 Muslimana nakon što su 11. jula 1995. zauzele Srebrenicu, enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Hiljade tela, VRS je, po optužnici, te jeseni iskopala iz "primarnih" grobnica, prenela na nepristupačne lokacije i zakopala u "sekundarne" masovne grobnice, u pokušaju da prikrije zločin.

Upitan da li je njega i ostale oficire 16. oktobra 1995. tadašnji obaveštajni oficir Bratunačke brigade VRS Momir Nikolić izvestio da, po naređenju Glavnog štaba, sprovodi tu operaciju "asanacije" terena, Blagojević je odgovorio: "Pravo da vam kažem, ne sećam se".

Dodao je, međutim, da je pod asanacijom terena podrazumevao zakonitu akciju uklanjanja tela sa bojišta.

Nikolić je 2003. priznao krivicu za učešće u zlodelima u Srebrenici i osuđen je na 20 godina zatvora. Pre i posle presude, bio je ključni svedok tužilaštva protiv drugih optuženih za genocid i druge zločine nad srebreničkim Muslimanima. Blagojević je danas opovrgavao i da je, sredinom jula 1995. komandovao vojnim i policijskim jedinicama koje su u šumama oko Srebrenice tragale za muslimanskim muškarcima koji su pokušavali da se probiju iz obruča.

"To kažete zato što su u toj operaciji sakupljeni zarobljenici koji su kasnije streljani i vi to znate", sugerisala je zastupnica optužbe.

"Ne, to nije tačno", odgovorio je svedok, kome je, prethodno, bio predočen njegov izveštaj da je obišao jedinice u pretresu terena.

Na pitanje sudija znači li to da je "lagao" pretpostavljenu komandu, Blagojević je odgovorio da to nije bila laž, nego "supozicija".

Sledeći Mladićev svedok, iskaz će dati sutra. General Mladić optužen je i za za progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine koji je u nekim opštinama imao razmere genocida; teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, od 1992. do 1995. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво