Blagojević: Ne znam ništa o ubistvima u Srebrenici

Bivši oficir Vojske Republike Srpske Vidoje Blagojević izjavio je, svedočeći u odbranu generala Ratka Mladića pred haškim Tribunalom, da ništa ne zna o masovnim ubistvima u Srebrenici u julu 1995.

U pisanoj izjavi, uvedenoj u spis, Vidoje Blagojević, koji je tada bio komandant Bratunačke brigade VRS, tvrdio je da "nikada nije primio ili izdao nijedno naređenje za nezakonite aktivnosti" i da "nije znao za bilo kakav plan za počinjenje zločina" i "likvidiranje zarobljenika", prenosi Beta.

Tribunal je potpukovnika Blagojevića 2007. pravosnažno osudio na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubistava i prisilnog premeštanja srebreničkih Muslimana. Pošto je izdržao dve trećine kazne u Norveškoj, 2013. je pušten na slobodu.

Tu presudu, Blagojević je danas u sudnici nazvao "nezakonitom". Na pitanje tužilaca da li prihvata odgovornost za zločine za koje je osuđen, odgovorio je: "Ne prihvatam".

Upitan da li je bio odgovoran za Muslimane zarobljenje u zoni odgovornosti njegove brigade, uzvratio je: "Nisam imao zarobljenike u zoni odbrane Bratunačke brigade, a da sam ih imao, bio bih odgovoran za njih".

Prema optužnici koja generala Mladića (73), tadašnjeg komandanta VRS, tereti za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, i ranijim presudama Tribunala, većina tih muslimanskih muškaraca se, posle pada Srebrenice 11. jula 1995. predala ili je bila zarobljena upravo između te enklave i Bratunca.

U pisanoj izjavi, Blagojević je negirao tvrdnju ključnog svedoka optužbe Momira Nikolića koji je tvrdio da ga je Blagojević, 12. jula 1995. godine, obavestio da će svi zarobljenici iz Srebrenice biti pogubljeni.

Blagojević je rekao da tog dana nije ni video Nikolića koji je, iako bezbednosni oficir njegove brigade, tokom operacija u Srebrenici bio pod komandom organa bezbednosti Glavnog štaba VRS.

Nikolić je pred Tribunalom 2003. priznao krivicu za učešće u zločinima u Srebrenici i osuđen je na 20 godina zatvora. Od tada je svedočio protiv oficira VRS i političara optuženih za genocid i druge zločine u Srebrenici.

Danas započeto unakrsno ispitivanje Blagojevića, zastupnici optužbe nastaviće sutra.

Mladić je optužen i za za progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u nekim opštinama imao razmere genocida, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара