Читај ми!

Mazal negirao da je naredio otmicu u Štrpcima

Tužioci na suđenju Ratku Mladiću u Tribunalu u Hagu dokazivali su da je svedok odbrane Dragiša Mazal, u zimu 1993, naredio otmicu Muslimana iz voza na stanici Štrpci, što je Mazal negirao.

Tužilac Adam Veber predočio je Mazalu koji je tada bio komandant taktičke grupe Višegrad Vojske Republike Srpske, njegovo naređenje, dato 21. februara 1993, šest dana uoči otmice u Štrpcima, prenosi Beta.

Tim naređenjem, pozivajući se na "uputstvo vrhovnog komandanta VRS", odnosno Radovana Karadžića, tadašnji pukovnik Mazal od podređenih brigada je zatražio da ga "informišu o zarobljenim Muslimanima iz Sandžaka" koje drže.

"Ako ih nemate, organizujte i sprovedite akcije u cilju njihovog zarobljavanja", pročitao je u sudnici iz Mazalovog naređenja zastupnik optužbe.

"Ja sam naredio, ali nisam naredio da se zarobe civili, nego Muslimani koji su vrlo često iz Sandžaka preko moje zone odgovornosti prelazili ka Goraždu i Sarajevu... Nema to veze s civilima", prokomentarisao je svedok.

Iz voza na pruzi Beograd-Bar, srpske snage su, 27. februara 1993. na stanici Štrpci, izveli 19 Muslimana, od kojih su osmorica bila iz Sandžaka, i jednog Hrvata. Potom su ih prebacili u okolinu Višegrada, opljačkali ih i pobili.

Tužilac Veber citirao je dokument obaveštajne službe Drinskog korpusa VRS u kojem se, dan posle otmice, kao počinioci pominju vođe paravojnih formacija "Garavi sokak" i "Osvetnici", Boban Inđić i Milan Lukić. U dokumentu se kaže i da "Masal tvrdi" da su pripadnici "Garavog sokaka" zapravo "interventna četa VRS i da poštuju i sprovode naređenja".

Penzionisani general Masal u sudnici je potvrdio da je nadređenima "rekao da u sastavu interventne čete postoje grupe pod tim nazivima" i da poštuju i sprovode naređenja komande.

"Ja znam da je Inđić bio komandir interventne čete, prvi put čujem da je bio komandir te grupe", kazao je svedok, dodajući da je za Milana Lukića čuo, ali da ga je "sreo samo dva puta".

Lukića je za druge teške zločine nad višegradskim Muslimanima, uključujući i spaljivanje desetina živih žena i dece, Tribunal pravosnažno osudio na doživotni zatvor i on kaznu služi u Estoniji.

Uprkos predočenom srpskom dokumentu s kraja januara 1993, u kojem se navodi da će "pripadnici VRS zaustaviti voz i oteti putnike, najverovatnije u Štrpcima", Masal je negirao da je otmica unapred bila planirana.

Bobana Inđića su nedavno s grupom osumnjičenih počinilaca zločina u Štrpcima uhapsile vlasti u BiH. Uhapšen je i bivši komandant Druge podrinjske brigade VRS Luka Dragićević.

Svedok Mazal potvrdio je da je Inđićeva četa bila u sastavu brigade pod komandom Dragićevića. I Dragićević je ranije svedočio u odbranu Mladića.

U svom svedočenju, Mazal je negirao i da je VRS uskraćivala humanitarnu pomoć muslimanskim enklavama u istočnoj Bosni, kao i da je naređivao otvaranje artiljerijske vatre na pijacu u Goraždu.

Svedok je tvrdio i da Srebrenica i Žepa nikada nisu bile demilitarizovane, iako je to bilo predviđeno sporazumom na osnovu kojeg su ih UN proglasile za zaštićenu zonu.

General Mladić (73) optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida. Optužnica ga tereti i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

Haški proces Mladiću nastavlja se u ponedeljak, 23. marta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво