Trišić : Masakr u Kravici zbog pokušaja bekstva

Na suđenju Ratku Mladiću svedok odbrane Dragoslav Trišić rekao je da je masovno ubistvo muslimanskih zarobljenika u selu Kravica kod Srebrenice, u julu 1995, bilo posledica "pokušaja bekstva".

U pisanoj izjavi, uvedenoj u dokaze, svedok Dragoslav Trišić je precizirao da je "jednog policajca ubio Musliman", koji mu je prethodno oteo pušku i da su, potom, "preostali policajci reagovali pucnjavom da spreče bekstvo", prenosi Beta.

Srpske snage su 13. jula 1995. u skladištu zemljoradničke zadruge u Kravici ubile oko 1.000 muslimanskih zarobljenika. Bilo je to prvo u nizu masovnih pogubljenja koja su, u narednim danima, po optužnici i ranijim presudama, usledila na više lokacija u okolini Zvornika.

Komandanta specijalne policijske brigade RS Ljubomira Borovčanina je Haški tribunal proglasio krivim za pomaganje i podržavanje tog zločina koji su počinili njegovi policajci. Osuđen je na 17 godina zatvora i tu presudu je prihvatio bez žalbe.

Dok ga je unakrsno ispitivala tužiteljka Karolin Edžerton, Trišić je potvrdio da je njega i ostale oficire, 16. oktobra 1995, tadašnji obaveštajni oficir VRS Momir Nikolić
izvestio da, po naređenju Glavnog štaba, sprovodi operaciju "asanacije" terena.

Upitan da li je Nikolić pod "asanacijom" podrazumevao iskopavanje tela "hiljada" tela srebreničkih Muslimana, ubijenih u Kravici i drugde, te njihovo ponovno sahranjivanje na drugim lokacijama, svedok je odgovorio: "Tako ispada da je rekao kapetan Nikolić... čuo sam to na tom sastanku od kapetana Nikolića".

Trišić je naglasio da "nije radio asanaciju", niti dao "vozila, ni gorivo, ni ljudstvo za te obaveze".

Po optužnici, tela su bila premeštena na nepristupačne lokacije u pokušaju da se prikrije zločin. Nikolić je 2003. priznao krivicu za učešće u zlodelima u Srebrenici i osuđen je na 20 godina zatvora.

Pre i posle presude, bio je ključni svedok tužilaštva protiv drugih optuženih za genocid i druge zločine nad srebreničkim Muslimanima. 

Iskaz u Mladićevu odbranu danas je započeo još jedan bivši oficir VRS Dragiša Masal.

Suđenje će biti nastavljeno sutra.

General Mladić optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida; terorisanje  tanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи