Читај ми!

Karišik: Nemam saznanja o zločinima u Srebrenici

Tužioci na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu dokazivali su da je svedok odbrane Milenko Karišik u leto 1995. znao za zarobljavanje i pogubljenje hiljada Muslimana iz Srebrenice, ali je Karišik ostao pri iskazu da o tome nije znao i ne zna ništa.

Tužiteljka Meliša Pak predočila je Milenku Karišiku niz vojnih i policijskih depeša iz jula 1995. o zarobljavanju velikog broja srebreničkih Muslimana, od kojih su neke bile upućene i njemu, prenosi Beta.

Svedok, koji je tada bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i šef Resora javne bezbednosti MUP RS, uprkos tome, tvrdio je da većinu tih depeša nije ni pročitao, ponavljajući da "nisu bile u njegovoj nadležnosti".

"Ja nisam imao nadležnost da postupam po tim depešama, neki drugi su imali", rekao je Karišik.

Isti odgovor svedok je ponovio i pošto mu je tužiteljka pokazala izveštaj komandanta specijalne policijske brigade Ljubiše Borovčanina, upućen upravo paljanskom štabu, o likvidiranju u borbi oko 200 i zarobljavanju oko 500 neprijateljskih vojnika oko Srebrenice 13. jula 1995.

Zastupnica optužbe je svedoka Karišika podsetila i da su policajci iz njegovog resora 14. jula 1995. ispratili hiljade srebreničkih zarobljenika do više lokacija oko Zvornika, gde ih je narednih dana organizovano pogubila VRS.

"Tada to nisam znao zato što je jedinica bila prepotčinjena VRS, izvan komande mog resora i mene lično", odgovorio je Karišik.

Osvrćući se na svedokov susret s komandantom Zvorničke brigade VRS, Vinkom Pandurevićem, 16. jula 1995, tužiteljka Pak sugerisala je da su oni morali razgovarati o streljanjima koja su tada "već tri dana" trajala u okolini.

"Ne, o tome nismo razgovarali, niti sam izvešten o tome", uzvratio je Karišik.

Odgovarajući na pitanja tužiteljke, Karišik je potvrdio da je, po nalogu ministra policije, a na zahtev vojnih obaveštajaca, naredio da se počiniocima zločina u Srebrenici iz 10. diverzantskog odreda VRS daju lažni dokumenti.

Tvrdio je, međutim, da "nije znao ko su pripadnici tog odreda, ni šta su počinili".

Na opasku zastupnice optužbe da je on zapravo skrivao zločince, odgovorio je: "Ne, ja sam samo sprovodio zakonitu proceduru. To je uobičajena saradnja službi bezbednosti. Nismo znali ko su i nije me to interesovalo".

Danas započeti iskaz sledeći svedok Mladićeve odbrane, Dragoslav Trišić okončaće sutra.

Mladića (73), tadašnjeg komandanta VRS, optužnica tereti za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana koje su vojne i policijske snage bosanskih Srba streljale pošto su 11. jula 1995. zauzele Srebrenicu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи