Читај ми!

Karišik: Nisam video plan za proterivanje Muslimana

Bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RS Milenko Karišik negirao je da je imao i da danas ima bilo kakva saznanja o zarobljavanju, progonu i ubistvima Muslimana posle pada Srebrenice u julu 1995. godine.

Svedočeći u odbranu generala Ratka Mladića, Milenko Karišik je izjavio da nikada nije video nikakav plan za proterivanje muslimanskih civila iz Srebrenice, niti za likvidiranje svih zarobljenih pripadnika Armije BiH, prenosi Beta.

Nije imao ni informacije o ubistvima u Srebrenici, niti je išta o tome video u izveštajima MUP RS, u julu 1995. godine.

"Nisam upoznat ni sa kakvim planom za nasilno postupanje i likvidiranje zarobljenika", posvedočio je Karišik, koji je bio načelnik Resora javne bezbednosti MUP RS, dok ga je unakrsno ispitivala tužiteljka Klarisa Pak.

Upitan zna li danas da je muslimansko stanovništvo bilo "nasilno uklonjeno" iz Srebrenice, nakon što je u enklavu ušla VRS, svedok Mladićeve odbrane odgovorio je:

"Ne znam ja ni danas pravu istinu o tome. Ja nisam bio na Srebrenici, moja uloga u tome ne postoji... Ja danas ne znam da su civili na taj način tretirani. Znam da je bilo zarobljenih muslimanskih vojnika".

Na pitanje zastupnice optužbe zna li danas da su "hiljade zarobljenih Muslimana pogubljene", Karišik je uzvratio: "Nije mi poznato ni danas".

Objasnio je da se, u kritično vreme, nije bavio Srebrenicom, već sarajevskim ratištem na kojem je "besnela muslimanska ofanziva".  Iz istog razloga, Karišik, kako je tvrdio, nije znao ni da je deo specijalne policijske brigade RS upravo sa sarajevskog ratišta bio prebačen u Srebrenicu.

Svedok je negirao i da je znao da je ta jedinica ubila oko hiljadu muslimanskih zarobljenika u selu Kravica, 13. jula 1995, što je, po optužnici i ranijim presudama Tribunala, bilo prvo u nizu masovnih pogubljenja.

Za taj zločin, Karišik je, po sopstvenim rečima, "posle rata saznao iz medija". "Ne znam detalje, jer nisam bio tamo", rekao je on.

Karišik je potvrdio da se na dan pada Srebrenice, 11. jula 1995, na Palama sastao sa predsednikom RS Radovanom Karadžićem, ali je opovrgavao da su razgovarali o zauzimanju enklave.

Svedok je potvrdio i da je 16. jula 1995. bio u Zvorniku, ali samo da bi se bavio izbavljenjem jednog policajca koga su zarobili pripadnici Armije BiH koji su se šumom probijali iz obruča oko Srebrenice i predstavljali "veliku opasnost" za Zvornik.

Po optužnici i izrečenim presudama, u to vreme na više lokacija u okolini Zvornika, VRS je organizovano streljala hiljade muslimanskih zarobljenika.

Unakrsno ispitivanje Karišika, tužiteljka Pak završiće sutra.

Optužnica Karadžića tereti i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida; teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво