Pao helikopter koji je prevozio bebu, nema preživelih

Sedam osoba je stradalo u padu helikoptera koji je prevozio bebu iz Raške u Beograd. Helikopter Vojske Srbije srušio se u širem rejonu aerodroma u Surčinu i tom prilikom stradala je beba stara pet dana, četiri člana posade i dva zdravstvena radnika iz Novog Pazara.

21.10 - Ministri Bratislav Gašić, Zlatibor Lončar i Rasim Ljajić večeras su u Novom Pazaru obišli porodice poginulih.

19.40 - Vlada Republike Srpske proglasila je nedelju, 15. mart, za Dan žalosti.

19.30 - Komemoracija povodom smrti Mehića, Đukarića, Drajića i Miladinovića održaće se sutra u 11 sati u Komandi vazduhoplovstva u Zemunu.

13.55 - Nedelja, ponedeljak i utorak biće dani žalosti u Novom Pazaru, odlučeno na vanrednoj sednici gradskog veća, javlja izveštač RTS-a.

13.05Velika tragedija zadesila je porodice nastradalih i Vojsku Srbije, rekao je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković na konferenciji za novinare.

12.45 - Predsednik Tomislav Nikolić uputio telegram saučešća porodicama nastradalih.

12.30 - Porodicu anestetičara Miroslava Veselinovića, koji je stradao u udesu, obišli su potpredsednik Vlade Rasim Ljajić i gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović. 

11.10 - Vlada Srbije je proglasila 15. mart za Dan žalosti zbog pogibije sedam osoba prilikom pada helikoptera. Saopštena su imena poginulih: Ivan Miladinović, Omer Mehić, Nebojša Drajić, Milovan Đukarić, Dževad Ljajić, Mirslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.

10.25 - Nakon izvršenog uviđaja istražnih organa konstatovano je da, nažalost, nema preživelih, saopštilo je Ministarstvo odbrane. 

10.20 -  U helikopteru su bili doktor Dž. Lj. i anestetičar M. V, rečeno je u Zdravstvenom centru Novi Pazar.

09.00 - Vanredna sednica Vlade zakazana je za 11 časova. Prenos na RTS-u.

08.10 - U helikopteru pored četiri člana posade i bebe, bila i dva zdravstvena radnika iz Novog Pazara – tehničar i anesteziolog, javlja reporter RTS-a.

08.00 - Uviđaj, posle pada helikoptera, vrši vojna policija, čim budemo saznali detalje saopštićemo na konferenciji za novinare, rekao je za RTS Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane. 

06.50 - U helikopteru bilo sedam osoba, od kojih, najverovatnije, četiri člana posade, nezvanično saznaje reporter RTS-a.

05.10 - Ministarstvo odbrane je saopštilo da je helikopter Mi-17 pao u širem rejonu aerodroma u Surčinu.

02.35 - Nema kontakta sa helikopterom koji je prevozio bebu iz Raškog okruga.

U padu helikoptera stradali su beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara, major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i anestetičar Miroslav Veselinović.

Kako javlja reporter RTS-a, na mestu nesreće, u nenaseljenom delu kraja pod imenom Radio Far, bile su brojne ekipe Hitne pomoći i vatrogasaca. Uviđaj, posle pada helikoptera, vrši vojna policija, koja je blokirala prilaz mestu nesreće.

U Surčinu su bili ministri Bratislav Gašić i Nebojša Stefanović.

Ranije sinoć je javljeno da je sletanje helikoptera, koji je prevozio bebu iz Raške, na aerodrom "Nikola Tesla" otežano zbog magle oko Surčina.

Reflektori na stadionima Partizana i Crvene zvezde bili su upaljeni kako bi helikopter mogao da sleti. Nažalost, to se nije dogodilo. Meštani su rekli reporteru RTS-a da se samo čuo tup zvuk prilikom pada letelice.

Kontrolni toranj je izgubio vezu sa letelicom u petak, 13. marta u 22.31, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Transportni helikopter Vojske Srbije Mi-17 bio je angažovan u akciji spasavanja bebe stare pet dana iz Novog Pazara.

Beba se nalazila u sanitetskom vozilu koje je bilo zaglavljeno zbog odrona na putu između Novog Pazara i Kraljeva. Imala je respiratorne probleme.

Helikopter Vojske Srbije upućen je odmah po saznanju da je sanitetsko vozilo sa bebom ostalo zarobljeno. Tada su mediji preneli da je beba imala kiseonika samo za još sat vremena.

Bilo je predviđeno da helikopter sleti u Beograd i da beba bude prevezena na Institut za majku i dete.

Novorođenče staro pet dana zbog vitalne ugroženosti i respiratornih problema primljeno je na dečje odeljenje Opšte bolnice u Novom Pazaru 13. 3. 2015. godine, saopšteno je iz te bolnice.

Kako se navodi u saopštenju, urgentno je primarno zbrinuto i na osnovu stabilizovanih vitalnih parametara poslato u tercijarnu zdravstvenu ustanovu u pratnji specijalizovane medicinske ekipe – lekar anesteziolog i anestetičar.

Zbog vremenskih neprilika i velikog odrona na putu Novi Pazar – Kraljevo u mestu Bogutovac, transport pacijenta nije mogao biti nastavljen, navodi se u saopštenju iz novopazarske bolnice.

broj komentara 58 pošalji komentar
(subota, 14. mar 2015, 22:51) - Vesna [neregistrovani]

Za gubitak predivnih ljudi

Kakva tragedija! Duboko saucesce porodicama nastradalih heroja i porodici Ademovic. Neka je laka zemlja i vecna slava preminulima.

(subota, 14. mar 2015, 20:05) - anonymous [neregistrovani]

Laka im zemlja bila !

Bol Jad i Tuga da tuznije ne moze biti! Porodicama preminulih iskreno saucesce.Vest o dogadjaju se cula u celoj Evropi !!! Düseldorf am Rein- Germany

(subota, 14. mar 2015, 20:01) - anonymous [neregistrovani]

...

Искрено саучешће породицама, наших великих хероја и малој бебици! Вечна хвала и слава! Бог и велики Алах да им душу прости!

(subota, 14. mar 2015, 20:00) - Немања З. [neregistrovani]

Историјска трагедија за Србију

Мислим да је ово једна од највећих трагедија која је у миру задесила Србију. Сваке речи су сувишне... Изјављујем искрено саучешће породицама жртава. Надам се да ће надлежни органи открити како је дошло до ове несреће.

(subota, 14. mar 2015, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

Boze mili, pomozi nam

prevazici ovu bol, podari snage i ljubavi porodicama koje su izgubile svoje najmilije. Izrazavamo vam najdublje saucesce i primite nas najtopliji zagrljaj kao izraz naseg saosecanja. Nema reci, nema reci, samo tuga i suze.

(subota, 14. mar 2015, 17:51) - Lidija [neregistrovani]

nema

Najbolji stradaju jer uvijek daju najviše. Ostali su negdje u kraju u zatišju. Čekaju da bude bolje, posmatraju i kritikuju . Šta ako svi najbolji podju nekud da bi i njima bilo bolje. Izgleda da tako i biva .

(subota, 14. mar 2015, 17:04) - anonymous [neregistrovani]

Tuga

Iskreno saucesce porodicama nastradalih.

(subota, 14. mar 2015, 16:53) - Mitrocic / Skoplje [neregistrovani]

Хероји

Немам коментар, веома жалосно, ово треба да буде записано у историји, да се памете хероји.
Нек им је вечна слава !!

(subota, 14. mar 2015, 16:53) - Мирјана Малић [neregistrovani]

Бескрајна туга и бол...

Kолико год смо већ годинама затрпавани ужасним вестима и несрећама, што колективним, што појединачним, овакав усуд нам чупа срце и ломи душу. Бескрајна туга и бол...

(subota, 14. mar 2015, 16:33) - Zoran ,Gornji Milanovac [neregistrovani]

Ljudi - Heroji

Ovo je priča, da u zemlji u kojoj živimo, ima divnih ljudi, odgovornih, patriota, spremnih drugima da pomognu, sebe da žrtvuju za spas nekoga drugoga. Heroji, neka Vam je laka zemlja, Iskreno saučešće Vašim porodicama, i neka Vam je vecna slava i hvala!