Читај ми!

Delić: Zlodela u Sanskom Mostu nije počinila VRS

Svedočeći u odbranu generala Ratka Mladića, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske Tomislav Delić tvrdio je, pred Haškim tribunalom, da zločine nad Muslimanima i Hrvatima u okolini Sanskog Mosta, 1992, nisu počinili pripadnici te vojske.

Prema optužnici protiv tadašnjeg komandanta VRS, generala Mladića (72), Sanski Most je jedna od opština u kojoj je progon Muslimana i Hrvata imao razmere genocida, prenosi Beta.

U pisanoj izjavi, uvedenoj u spis, Delić je, u vezi s masovnim ubistvima u selima Hrustovo i Vrhpolje, kao počinioce naveo "ljude van Sanskog Mosta". Naveo je da su muslimanske kuće u selu Mahala pljačkali "kriminalci" koji su obukli uniforme Srpskih odbrambenih snaga (SOS).

Odgovarajući na pitanja tužilaca, svedok je, međutim, sugerisao da su ta zlodela bila plod osvete za zločine čiji su tamošnji Srbi bili žrtve tokom Drugog svetskog rata.

Potvrdio je da je i on bio na spisku članova SOS u Sanskom Mostu.

Prema optužnici protiv Mladića, srpske snage su 31. maja 1992., u jednoj garaži u Hrustovu ubile 22 nenaoružana civila. Istog dana, na mostu u susednom selu Vrhpolje ubijeno je više Muslimana i Hrvata. Zastupnik optužbe rekao je da je Delić bio direktno umešan u naređivanje ubistva sedmorice Hrvata u selu Škrljevita, 2. novembra 1992. godine, pozivajući se na pismo direktnog počionioca Daniluška Kajteza.

Negirajući to, Delić je Kajteza nazvao "bolesnim čovekom" koji ni u jednoj akciji njegovog bataljona nije učestvovao i koji s njim "nikada nije bio na ratištu".

Tvrdnji tužioca da je taj zločin iskoristio da zastrašene Hrvate protera iz svog sela i preuzme njihovu imovinu, Delić se suprotstavio izjavom da je, naprotiv, od Kajteza zaštitio svog hrvatskog poznanika i sačuvao njegovu kuću.

Upitan da li su Hrvati otišli iz sela u okolini Sanskog Mosta, odgovorio je: "Otišlo je skoro sve".

Kajteza je, posle boravka u istražnom zatvoru tokom rata u BiH, Sud BiH tek 2007. osudio na zatvorsku kaznu od 12 godina zbog zlodela u Sanskom Mostu.

Zastupnici optužbe danas su okončali i unakrsno ispitivanje ranijeg Mladićevog svedoka, vojnog policajca Bojana Subotića koji je opisao predaju Muslimana, dva dana posle pada Srebrenice, u julu 1995.

Upitan da li je znao da su u okolini Zvornika pogubljene stotine muslimanskih zarobljenika, koje je on, sa svojim ljudima, 13. jula 1995, sproveo iz okoline Srebrenice do Bratunca, Subotić je odgovorio negativno.

Subotić je odrično odgovorio i na pitanje da li je 13. jula ispred skladišta u selu Kravica, kroz koje je kolona prošla, video tela ubijenih Muslimana.

U skladištu u Kravici, po optužnici za genocid u Srebrenici protiv generala Mladića i ranijim presudama Tribunala, srpske snage ubile su oko 1.000 zarobljenih Muslimana. Bilo je to prvo u nizu organizovanih pogubljenja, koja su do 18. jula 1995, odnela živote oko 7.000 zarobljenika VRS.

General Mladić optužen je i za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i za uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Odbranu pred sudom u Hagu, Mladić će nastaviti sutra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво