Politička igra Tačija i Brisela u slučaju "Klečka"

Demokratska partija i Hašim Tači su, u saradnji sa bivšim šefom Euleksa Berndom Borhardom i funkcionerima iz Brisela, intervenisali u Apelacionom sudu da Fatmir Ljimaj i devetoro optuženih u slučaju "Klečka" budu osuđeni za ratne zločine, prenosi list "Koha ditore".

Presuda Ljimaju bila bi prilika da se u septembru prošle godine razbije postizborna koalicija između Demokratskog saveza Kosova (DSK), Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i Inicijativa za Kosovo (Nisma), piše Koha ditore, javlja dopisnik RTS-a.

Na tome su insistirali i dali instrukcije iz Demokratske partije Kosova (PDK), kao i pojedini funkcioneri u Euleksu i Briselu.

Dokazi koje je list pribavio, govore da je osudu predsednika Inicijative za Kosovo garantovao portugalski sudija Euleksa, Manuel Soares, predsednik sudskog veća.

Soares je, prema navodima lista, čak najavio svojim kolegama u Euleksu da želi da osudi Ljimaja, i pre nego što je uzeo predmet u razmatranje.

List dalje navodi da zvaničniku Euleksa, koji je tražio anonimnost za iznošenje podataka o nameri za presudu Ljimaju, nije pružena bezbednost.

Koha Ditore tvrdi da ima snimak na kome se vidi razgovor dvojice pripadnika Euleksa.

Jedan od njih je prethodno poslao nekoliko mejlova kako bi obavestio nadležne da predsednik sudskog veća Manuiel Suares planira da po svaku cenu osudi optužene u slučaju Klečka, na čelu sa Fatmirom Ljimajem.

Taj zvaničnik je tražio zaštitne mere, pre podnošenja zvaničnog izveštaja o slučaju u Euleksu.

"Ne znam šta će uraditi. Ne znam šta nameravaju da urade. Ali ne želim da ime bude poznato. Ne znam da li će moći da obezbede fizičku zaštitu", rekao je zvaničnik Euleksa na snimku koji poseduje list.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček je povodom otkrića lista, rekla da ako postoji istina u tome da su zvaničnici EU ometali pravosuđe na Kosovu, onda u treba pokrenuti istragu.

Portparolka EU za spoljne poslove Maja Kocijančič rekla je da Evropska unija uzima sve navode ozbiljno, a ako postoji potreba, bicće i istrage o ovom slučaju.

I stranka Fatmira Ljimaja Inicijativa za Kosovo je zatražila od Brisela da pokrene istragu prema svima onima, koji su, kako se navodi, "umešani u skandal".

Fatmir Ljimaj i još devetorica pripadnika bivše OVK, oslobođeni su optužbi da su počinili ratne zločine prema Srbima u selu Klečka, tokom rata 1999. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво