Читај ми!

Suđenje žandarmima 24. marta

Viši sud u Beogradu zakazao je za 24. mart početak suđenja osmorici žandarma koji se terete za prebijanje Andreja Vučića i osoba u njegovoj pratnji, kao i Predraga Malog, na dan održavanja Parade ponosa u Beogradu prošle godine.

Više tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu optužni predlog protiv njih 6. februara.

Portparol Višeg suda Tanja Koljenšić rekla je Tanjugu da, s obzirom da je u pitanju optužni predlog (po kojem se vodi skraćeni postupak), on nije išao na sudsko potvrđivanje već je odmah zakazan glavni pretres za 24. mart.

Pripadnici Žandarmerije terete se da su kao saučesnici izvršili krivično delo napad na vojno lice u vršenju vojne službe u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje.
Oni se terete i za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, u vezi sa njihovim učešćem u događajima na dan održavanja Parade ponosa.

Istog dana, 6. februara, Prvo osnovno javno tužilaštvo odbacilo je krivične prijave protiv dvojice vojnih policajaca koje je podneo zaštitnik građana Saša Janković.

Kako je tada saopšteno, Prvo tužilaštvo je, "posle brižljive analize i sagledavanja svih dokaza priloženih uz krivičnu prijavu zaštitnika građana, dokumentacije i podataka prikupljenih u predmetu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a po krivičnoj prijavi MUP-a, Sektora za unutrašnju kontrolu, protiv pripadnika žandarmerije našlo da nema osnova za pokretanje postupka protiv prijavljenih lica Jovanovic Saše i Stanković Saše".

Iz tog razloga, kako je tada navedeno u saopštenju, krivična prijava je odbačena.

Zaštitnik građana podneo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu 14. januara protiv dvojice pripadnika Uprave Vojne policije zbog napada na pripadnike Žandarmerije u vršenju službene dužnosti.

On je prijave podneo povodom incidenta tokom prošlogodišnje Parade ponosa kada su se pripadnici Žandarmerije sukobili sa četiri osobe, od kojih su dve braća visokih javnih funkcionera.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво