Читај ми!

Simić: Zločine u Doboju činile paravojne formacije

Svedočeći u odbranu Ratka Mladića, oficir VRS Milivoje Simić potvrdio je u Tribunalu u Hagu da su 1992. u Doboju činjena zlodela nad Muslimanima, ali je za to okrivio policiju i paravojske.

Ratni komandant garnizona VRS u Doboju Milivoje Simić je rekao da su, tokom operacija "čišćenja" u okolini, ali i u samom gradu, srpska policija i paravojske pljačkale, hapsile, pomerale i ubijale muslimanske i hrvatske meštane, prenosi Beta.

"Ovo što se dešavalo, to su radile paravojne formacije i Centar službi bezbednosti... pljačkali i Hrvate i Muslimane i Srbe, upozoravao sam šefa policije", rekao je svedok, pošto mu je tužilac predočio dokument da je jedinica izvesnog Kujundžića, tokom "čišćenja" sela Čivčija opljačkala 70 kilograma zlata i 350.000 nemačkih maraka.

Svedok je prvo tvrdio da jedinica Veljka Milankovića poznata kao "Vukovi s Vučjaka", za koju je rekao da je činila zločine, "bila samostalna", "više nego" u sastavu VRS.

Pošto mu je tužilac predočio naređenje kojim je general Momir Talić postavio Milankovića za "komandanta bataljona" VRS, Simić je rekao da je tom jedinicom "koja je radila šta je htela", "najviše komandovao" Talićev najbliži saradnik Boško Kelečević.

Tužilac je u sudnici prikazao posleratni govor Momčila Krajišnika, koji je "Vukove s Vučjaka", nazvao "miljenicima istorije", koji su pripadali "celom srpskom narodu" i čija su "dela besmrtna" na ratištima u Hrvatskoj i BiH.

Simić je potvrdio da su u vreme Krajišnikovog govora bili poznati zločini te jedinice.

Mladićev svedok negirao je isprva da je znao da su u Doboju 1992. delovale i formacije SDB Srbije. 

Pošto mu je zastupnik optužbe pokazao dokument o "crvenim beretkama", Simić je posvedočio: "Stvarali nam poteškoće samo, brzo i organizovano smo ih se rešili, nisu nam takvi trebali".

Sledeći svedok odbrane, iskaz će dati sutra. Optužnica generala Mladića tereti i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи