Читај ми!

Dvadesetak osumnjičenih za zločine u Đakovici

Šef Euleksa Gabrijel Meuči kaže da je dosad identifikovano dvadesetak osumnjičenih koji mogu biti predmet optužnice za ratne zločine iz 1999. protiv civilnog stanovništva na teritoriji opštine Đakovica.

Meuči u intervjuu za Večernje novosti, međutim, nije želo da navodi imena, ali list podseća da je obelodanjeno da je među osumnjičenima i bivši načelnik VBA general Momir Stojanović, koji je sada na čelu skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

"Ovim poternicama tužioci Euleksa inicirali su samo istragu o ratnim zločinima u opštini Đakovica 27. i 28. aprila 1999. koji uključuju Meje, Orize i druga sela na ovom području", rekao je Meuči, prenosi Tanjug.

Na pitanje ima li Euleks legitimitet da bude sudska vlast na Kosovu i Metohiji, posle žestokih optužbi tužiteljke Marije Bami da u Misiji caruje korupcija, Meuči kaže da su ti navodi predmet krivičnog postupka.

"Obezbedio sam da istražni tim poseduje sve neophodne resurse koji su mu potrebni da završi svoj rad, tako da u ovom trenutku moramo da sačekamo da se sprovede postupak i završi tekuća istraga. Čvrsto verujem da će na kraju istina prevladati", dodao je šef Euleksa.

Na konstataciju da od dolaska međunarodne zajednice, pravosuđe na Kosovu nije istražilo nijedno teško krivično delo počinjeno nad Srbima, Meuči kaže da se ti slučajevi mogu uvek ponovo otvoriti ako se pojave novi dokazi.

"Istraga u vezi sa autobusom 'Niš ekspresa' je obustavljena kako bi se sačuvao slučaj do pojave novih dokaza, a može se ponovo otvoriti u svakom trenutku. Slučaj Starog Gracka preispituje tužilac. Slučaj Goraždevac je prvobitno istraživao Unmik, a do trenutka kada smo ga mi preuzeli prošlo je nekoliko godina. Ako se pojave dodatni dokazi, nećemo ih odbaciti", rekao je Meuči.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво