Читај ми!

Sedam osoba na Kosovu optuženo za terorizam

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv sedam osoba za krivična dela koja se vezuju za terorizam.

Optuženi su Zecerija Cazimi, Ilir Beriša, Sadat Topojani, Burim Blazi, Jetmir Kučuku, Liridon Kabasi i Ilir Kraba, javlja Tanjug.

Oni se terete da su pozivali druge ljude da izvrše ili da učestvuju u izvršenju terorističkih akcija, da učestvuju u aktivnostima terorističkih grupa i obezbede materijalna sredstava, čime su učinili krivično delo regrutacije za terorizam iz kosovskog Krivičnog zakona, prenose mediji u Prištini.

Osumnjičena sedmorka je, kako se navodi, učestvovala u terorističkim grupacijama tako što se prethodno usaglasila da ide u rat u Siriji i da se priključi grupi Albanaca koji su ratovali na strani Islamske države. Tako je, kako se navodi, počinjeno krivično delo organizovanja i učešća u terorističkoj grupaciji.

Zecerija Cazimi je, zloupotrebivši svoju poziciju imama džamije El Kudus u Gnjilanu, javno podstrekivao i širio mržnju i nacionalnu, versku i etničku netrpeljivost.

Ilir Beriša je od januara 2014. godine bez dozvole posedovao pištolj "ekol special-99" i "kalibar 9mm gas", što je takođe krivično delo.

Optužnicu je podigao lokalni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova koji je predložio sudu da, nakon okončanja sudskog procesa, osumnjičene proglasi krivim i osudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво