Читај ми!

Kamenovan autobus u Štrpcu, bomba u Mitrovici

Jedna žena je povređena kada je u mestu Banjica, u opštini Kačanik, kamenovan autobus na liniji Beograd–Štrpce. Bačena bomba u severnom delu Kosovske Mitrovice. Marko Đurić: Najnoviji incident – poruka Srbima da odu.

Gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić rekao je Tanjugu da su u autobusu bili putnici srpske nacionalnosti. Još se ne zna ko je kamenovao autobus.

Nepoznata osoba je rano jutros bacila ručnu bombu u centru severnog dela Kosovske Mitrovice. Povređenih nije bilo, ali je pričinjena materijalna šteta.

Eksplozija se dogodila jutros, oko 6.30, u centralnoj ulici Kralja Petra Prvog, ispred jednog od lokala, poslastičarnice, čiji je vlasnik Goranac.

Bomba je prouzrokovala oštećenja na osam automobila koji su tu bili parkirani, na lokalima i privatnim stanovima.

Polomljena su stakla na automobilima, a geleri su završili na prozorskim roletnama pojedinih stanova. Oštećena su stakla na lokalu gde je došlo do eksplozije.

Kako javlja Tanjugov dopisnik sa lica mesta, kosovska policija je blokirala tu ulicu, u toku je istraga, a na licu mesta pored pripadnika policije mogu se videti i pripadnici Kfora.

Saobraćaj je obustavljen u glavnoj gradskoj ulici i preusmerava se na druge pravce.

Na licu mesta se može videti i kašika od ručne bombe. Motivi i počinilac za sada su nepoznati.

Đurić: Najnoviji incident – poruka Srbima da odu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je eksplozivnom napravom koja je bačena jutros u severnom delu Kosovske Mitrovice ponovo poslata poruka proteranim Srbima da se ne vraćaju, a svima koji su ostali da što pre odu sa Kosova, prenosi Beta.

"U trenutku kada Vlada u Beogradu ulaže maksimalne napore da dođe do normalizacije života na KiM, izgleda da nema ili istinske volje ili sposobnosti druge strane, koja 16 godina ne može da garantuje bezbednost i obezbedi elementarne civilizacijske uslove za iole normalan život i kretanje na Kosmetu", naveo je Đurić.

Istakao je da su počinioci tog "vandalskog akta" ohrabreni činjenicom da nijedno zlodelo počinjeno nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji do sada nije rasvetljeno, kao i dosadašnjim permanentnim nečinjenjem kosovske policije i drugih organa.

Đurić je kolegama u Prištini poručio da bi bilo korisnije da "umesto što se često bave politikantstvom" preduzmu odlučne korake kako bi bili sprečeni napadi na Srbe, njihovu imovinu, crkve i groblja, te da kazne počinioce incidenata.

"Društvo u kome vlada tolerancija ne stvara se represivnim merama, već iskrenim i doslednim radom na stvaranju društvene klime u kojoj vandalski činovi, poput kamenovanja autobusa, neće biti negovani kao nacionalni folklor, već će biti sramota koja nailazi na opštu osudu", ocenio je Đurić.

Građanska inicijativa "Srpska" zatražila je od bezbednosnih struktura na Kosovu, pre svih od kosovske policije i Euleksa, da sprovedu detaljnu i efikasnu istragu kako bi se utvrdilo ko stoji iza kamenovanja autobusa sa Srbima kod Kačanika i bacanja ručne bombe u centru Mitrovice, i da počinioce izvede pred lice pravde. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара