Читај ми!

Krčmar: Vlasti BiH podižu broj muslimanskih žrtava

Svedočeći u odbranu Ratka Mladića, zvaničnik Republike Srpske za nestala lice Goran Krčmar optužio je vlasti u Sarajevu i Međunarodnu komisiju za nestale (ICMP) da "uveličavaju" broj muslimanskih žrtava širom BiH, uključujući i u Srebrenici.

Goran Krčmar, koji se nestalima bavi od sredine rata, rekao je da "do sada nikada nije objavljen spisak nestalih Muslimana", bez kojeg je "besmisleno obavljati popis tela" pronađenih žrtava, piše dopisnik Bete iz Haga.

Svedok je "opasnom... savršenom manipulacijom" nazvao postupak tužilaštva BiH i ICMP da "višak delova" već sahranjenog tela, odnosno naknadno pronađene kosti, stave u jednu vreću i proglase odvojenim "slučajem", a zatim ih, uz obrazloženje da ne mogu biti identifikovani pomoću DNK analize, sahrane kao nepoznatu, N. N, osobu.

"Njihova procena je da (trenutno u BiH) ima 7.000 takvih 'slučajeva', a... broj stvarnih tela u mrtvačnicama ne bi smeo i mogao preći 2.500", rekao je Krčmar.

Optužnica Mladića (72), ratnog komandanta Vojske RS, tereti za genocid na oko 7.000 Muslimana u Srebrenici u julu 1995. Eksperti tužilaštva svedočili su, ranije tokom suđenja, da je do sada identifikovano oko 6.500 žrtava.

Objašnjavajući da je "'slučaj' ostatak od već sahranjenog tela", svedok je konstatovao da će se "na taj način stvoriti N. N. tela i biće sahranjena, a da pre toga nismo uspostavili spisak nestalih".

"Veliki broj 'slučajeva' dobija status N. N. tela i sahranjen je tamo gde su ekshumirani, u Srebrenici na primer... Ovim načinom će se pokriti broj bezimenih nestalih sa N. N. telima... To je savršena manipulacija", rekao je Krčmar.

Na pitanje predsedavajućeg sudija Alfonsa Orija "gde piše da je jedan 'slučaj' jedno telo", svedok je odgovorio da se "ne navodi nigde da je jedna vreća jedna osoba", ali da to proističe iz naredbe sarajevskog tužilaštva da budu pokopane kao N. N. osobe.

Naznačio je da je takvo "uveličavanje" broja muslimanskih žrtava u Srebrenici potvrdila analiza Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, u kojem on radi.

O toj analizi, kako je najavio Mladićev branilac Branko Lukić, detaljan iskaz daće drugi svedok odbrane.

Tokom Krčmarovog svedočenja, odbrana je u sudnici pustila šokantne propagandne snimke mudžahedina koji su ratovali u sastavu ABiH, na kojima se vide odsečene glave i unakažena tela srpskih žrtava.

Prikazan je i snimak posete predsednika Predsedništva BiH Alije Izetbegovića logoru brigade El Mudžahid u selu Gostovići kod Maglaja.

Krčmar je na jednom snimku identifikovao komandanta te brigade, Abu Hamzu koji je potvrdio da su mudžahedini bili jedinica ABiH i da ih je Izetbegović, kao vrhovni komandant, obišao.

Svedok je naglasio da je u sukobima na Ozrenu, s jeseni 1995. jedinica El Mudžahid zarobila 180 Srba i da je "samo osam ljudi preživelo".

Pripadnici te brigade, kako je rekao, bila su "i deca od 16 godina", koja su se, takođe, videla na snimcima.

Sudija Ori upozorio je, nekoliko puta, odbranu da za proces protiv generala Mladića to nije relevantna tema, tim pre što tužioci ne osporavaju da je zločina bilo na svim zaraćenim stranama i da su neke od njih počinili mudžahedini.

Zastupnici optužbe svedoka Krčmara će unakrsno ispitivati u ponedeljak, 2. marta.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida, za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара