Читај ми!

Dragutinović: ABiH napustila Srebrenicu

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svedok odbrane Miodrag Dragutinović, izjavio je da je Armija BiH, u leto 1995, "napustila" Srebrenicu i stanovništvo "ostavila na milost" Vojske Republike Srpske, koja je ušla u grad.

Miodrag Dragutinović, u to vreme pomoćnik komandanta Zvorničke brigade VRS, koja je učestvovala u napadu, rekao je: "U nekom momentu, 28. divizija ABiH je jednostavno napustila grad i stanovništvo ostavila na milost nekome", prenosi Beta.

Svedok je naznačio da, po naređenju viših komandi, "cilj naših dejstava nisu bili civili, ni enklava, ni Unprofor, nego isključivo 8. divizija".

Precizirao je i da se njegova jedinica "nije susrela s civilima", iako je videla njihove pokrete.

Optužnica generala Mladića, tadašnjeg komandanta VRS, tereti za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana i progon žena, dece i staraca, u danima nakon što je ta vojska, 11. jula 1995, ušla u enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Navodu optužnice da su elementi Zvorničke brigade učestvovali u masovnom pogubljenju muslimanskih muškaraca, Mladićeva odbrana suprotstavila je Dragutinovićev iskaz da je njegova jedinica 15. i 6. jula 1995. učestovala u borbama sa Drugim korpusom ABiH koji je
iz pravca Tuzle pokušavao da probije obruč VRS i pomogne svojoj srebreničkoj diviziji da izađe.

Takav intenzitet borbenih dejstava, ja tokom pet godina rata nisam doživeo", naglasio je svedok.

Dragutinović je kazao i da je, na kraju, postignut dogovor da VRS otvori koridor kroz koji je muslimanska kolona izašla iz obruča.

Cilj napada VRS na Srebrenicu, po Dragutinoviću, bio je da se "razdvoje enklave Srebrenica i Žepa i da se suzi prostor 28. diviziji BiH, koja nije bila demilitarizovana", već je imala "4.000-5.000 naoružanih boraca".

Srebrenicu, na dan njenog pada, 11. jula 1995, svedok je opisao kao "tužan grad" u neredu, iako "nisam video razaranja, niti sam mogao da primetim da su u gradu vođene bilo kakve borbe"."Civilnog stanovništva nije bilo", dodao je.

Posle osvajanja Srebrenice, procene VRS bile su da 28. divizija, koja se u koloni od 12.000 do 15.000 muškaraca probijala iz obruča oko Srebrenice, "nema više snage da pruži bilo kakav otpor".

"Pokazalo se, narednih dana, da nisu bili sposobni da se odupru", a komanda divizije bila je "u potpunom rasulu".

Dragutinović je, pozivajući se na komandanta Zvorničke brigade Vinka Pandurevića, posvedočio da je na dan pada Srebrenice, na sastanku u obližnjem Bratuncu, general Mladić nagovestio da će jedinice VRS odmah krenuti na susednu muslimansku enklavu Žepu.

Time je potvrdio iskaz prethodnog svedoka odbrane Milenka Jevđevića.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Piter Makloski tvrdio je da je Jevđević van suda "podsetio" Dragutinovića da kaže da je sastanak s Mladićem bio 11. jula, a ne 12. jula, kako tvrdi Tužilaštvo.

"Vaša tvrdnja da sam to čuo od Jevđevića nije tačna", uzvratio je Dragutinović, koji je potvrdio da je sa drugim svedokom razgovarao izvan sudnice.

Upitan zašto je to sada prvi put rekao, a ne u ranijim izjavama Tužilaštvu i iskazima pred sudom, svedok je odgovorio da ga to "niko nije pitao".

Mladićeva odbrana biće nastavljena sutra.

Optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи