Jevđević nije osporavao autentičnost prisluškivanog razgovora

Svedok odbrane Milenko Jevđević nije na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, osporavao autentičnost prisluškivanog razgovora oficira Vojske Republike Srpske u kojem je, u leto 1995, naređeno ubijanje muslimanskih zarobljenika.

Tokom unakrsnog ispitivanja tadašnjeg majora VRS Jevđevića, tužiteljka Margaret Hasan citirala je presretnuti razgovor između komandanta Drinskog korpusa VRS, generala Radislava Krstića i potčinjenog oficira Zvorničke brigade VRS Dragana Obrenovića, navodi Beta.

U razgovoru vođenom 2. avgusta 1995, u kojem je povremeno učestvovao i major Jevđević, Obrenović je obavestio Krstića da su njegove jedinice uhvatile još Muslimana, zaostalih posle napada VRS na Srebrenicu i Žepu u julu te godine.

"Sve ih pobijte... Nijedan ne sme biti ostavljen živ", naredio je general Krstić dva puta, kako je u sudnici citirala zastupnica optužbe. Kapetan Obrenović je na to uzvratio da će sve biti urađeno "po planu".

I Krstić i Obrenović bili su svesni da ih Armija BiH prisluškuje, jer su u razgovoru to i sami rekli, pre nego što je Krstić naredio ubistva.

Iako je imao priliku, svedok Jevđević, koji je tada bio komandant bataljona veze u Drinskom korpusu, nije opovrgavao da je taj razgovor bio vođen.

Generala Krstića Haški tribunal je 2004. pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida nad srebreničkim Muslimanima.
Obrenović je 2003. priznao krivicu za učešće u progonu Muslimana iz Srebrenice i drugim zločinima i bio je osuđen na 17 godina zatvora. Svedočio je protiv drugih srpskih političara i oficira optuženih za genocid i druga zlodela u Srebrenici.

Pušten je na prevremenu slobodu odlukom predsednika Tribunala iz septembra 2011, iako nije bio izdržao dve trećine kazne, što je u svim dotadašnjim slučajevima bio nužan uslov za prevremeno oslobađanje. U trenutku donošenja odluke o oslobađanju, Obrenoviću je do dve trećine izdržane kazne nedostajalo osam meseci.

Tokom današnjeg iskaza, svedok Jevđević je dozvolio mogućnost da je ABiH prisluškivala radio-relejne veze VRS "ako su prislušne grupe bile na dobrom mestu".

Kazao je da su oficiri VRS, tokom rata u BiH, pretpostavljali da ih neprijatelj prisluškuje, ali da on nije znao gde su te prislušne grupe, niti "koliko su efikasne" bile.

Tužiteljka Hasan pozvala se i na Jevđevićev prisluškivani razgovor s komandantom Zvorničke brigade Vinkom Pandurevićem, vođen 26. jula 1995, u kojem Pandurević kaže da je postignut sporazum da Žepu "napuste i vojnici i civili".

Jevđević je u sudnici potvrdio da mu taj razgovor "zvuči logično". Svedok je ostao i pri iskazu da je general Mladić, na dan pada Srebrenice, 11. jula 1995, svojim trupama naredio da odmah krenu na Žepu, iako mu je tužiteljka predočila dokumente VRS u kojima se navodi da se to dogodilo sutradan. Višednevno svedočenje Jevđević će okončati sutra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво