Читај ми!

Jevđević: Mladić naredio pokret na Žepu

Odbrana generala Ratka Mladića je, preko svedoka Milenka Jevđevića, pred Haškim tribunalom dokazivala da je Mladić odmah po zauzimanju Srebrenice, u julu 1995, naredio svojim jedinicama da krenu na obližnju enklavu Žepu.

Major Jevđević posvedočio je da je general Mladić na dan pada Srebrenice, kasno uveče, održao sastanak sa podređenim oficirima u Bratuncu, prenosi Beta. Kako je rekao, analizirane su borbene aktivnosti oko Srebrenice, a general Mladić je "izneo zamisao da već 12. jula jedinice Drinskog korpusa pređu na Žepu".

Jevđević je izjavio da je tadašnji potpukovnik Vinko Pandurević, komandant Zvorničke brigade VRS, upozorio Mladića da ne premešta glavninu snaga dok se ne raščisti situacija sa 28. divizijom Armije BiH koja je pokušavala da se silom probije iz Srebrenice ka Tuzli i
Žepi. Pandurević se, opisao je svedok, "bojao za Zvornik i svoju brigadu".

General Mladić je, međutim, po Jevđeviću, odbacio Pandurovićevo upozorenje rečima: "Ne, ne, sutra svi na Žepu". Samom Jevđeviću, Mladić je, kako je kazao, naredio da u okolini Žepe uspostavi centar veze za njegovu komandu.

Potpukovniku Pandureviću je, međutim, samo tri dana kasnije, 14. jula 1995, bilo naređeno da se iz Žepe vrati u okolinu Zvornika, "zbog velikih problema" koje je VRS imala s muslimanskim snagama u proboju, posvedočio je Jevđević.

Svedok je kazao da je od cele Zvorničke brigade na tom područuju prethodno ostao "samo vod" da se "suprotstavi celoj diviziji" Armiji BiH, za koju je juče precizirao da je imala "između 12.000 i 15.000 boraca".

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Margaret Hasan tvrdila je, pozivajući se na dokumente VRS, da sastanak s generalom Mladićem u Bratuncu nije bio održan 11. već 12. jula 1995. godine.

Jevđević je ostao pri svom iskazu. "Apsolutno sam siguran da je taj sastanak održan 11. jula u 22 časa".  Zastupnica optužbe nastaviće da Mladićevog svedoka ispituje u ponedeljak, 23. februara.

General Mladić optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво