Jevđević: Srebrenica i Žepa nisu bile demilitarizovane

Svedočeći u odbranu generala Ratka Mladića, bivši oficir Vojske Republike Srpske Milenko Jevđević izjavio je da Srebrenica i Žepa nisu bile demilitarizovane, iako je to trebalo da se desi pošto su 1993. bile proglašene zonama pod zaštitom UN.

Milenko Jevđević, koji je bio komandant jednog od bataljona Drinskog korpusa VRS, posevedočio je: "Demilitarizacija uopšte nije sprovedena, nastavljene su vojne aktivnosti muslimanskih snaga", prenosi Beta.

Posle proglašenja Srebrenice i Žepe za "sigurne zone UN", kazao je svedok, "jedinice Drinskog korpusa dobile su striktno naređenje da se zaustave... jer sledi razoružavanje i demilitarizacija tih sigurnih zona".

Optužnica generala Mladića, tadašnjeg komandanta VRS, tereti za genocid u Srebrenici u danima pošto je ta vojska, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni, kao i za progon civilnog stanovništva Srebrenice i ZZepe.

Svedok Jevđević tvrdio je da je od 1993 Armija BiH u tim enklavama imala "jednu diviziju sa 12.000 do 15.000 boraca" koji su "ostali u rovovima, sa cevima uperenim ka VRS".

Iz enklava su često u akcije izlazile "diverzantske grupe" koje su bile "velika opasnost za Drinski korpus" i izazivale pogibiju vojnika RS i civila, rekao je Jevđević.

Kao glavni cilj muslimanske divizije iz Srebrenice i Žepe označio je "spajanje sa Drugim korpusom ABiH" razmeštenim oko Tuzle.

"Glavni zadatak Drinskog korpusa bio je da to spreči", kazao je svedok.

Na pitanje sudija ko su "Turci" koji se spominju u naređenjima starešina Drinskog korpusa, Jevđević je odgovorio da se "misli, u prenosnom smislu, na pripadnike ABiH".

"I oni su nas nazivali četnicima", rekao je svedok, dodajući da se zbog toga ni jedni, ni drugi, "nisu ljutili".

"I danas, kad bilo gde igra reprezentacija Turske, svi u Sarajevu navijaju za njih i poistovećuju se", rekao je svedok.

Jevđević, koji je bio specijalista za vezu, opširno je svedočio i o sistemu radio-relejnih predajnika VRS, koji su bili povezani i sa čvorištima u SR Jugoslaviji.

Po svedoku, te usmerene veze nisu mogle biti prisluškivane ako neprijatelj nije bio na teritoriji pod kontrolom VRS, a da bi se čula oba sagovornika bilo je neophodno upotrebiti dva uređaja. 

Tužilaštvo je, tokom svog dokaznog postupka protiv generala Mladića, upotrebilo mnoštvo snimaka i prepisa razgovora zvaničnika vojske i vlasti RS koje su presrele Armija BiH i druge službe.

Mladićeva odbrana osporava autentičnost tih dokaza. Iskaz sledećeg svedoka odbrane, sudije Tribunala saslušaće sutra.

General Mladić optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво