Читај ми!

Radinković: Muslimani ubijani ispred Manjače

Svedok odbrane Radomir Radinković izjavio je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, da su Muslimani bili ubijani kod zarobljeničkog logora Manjača u leto 1992. godine, ali je za te zločine okrivio "civilnu policiju".

Radomir Radinković, koji je bio obaveštajno-bezbednosni oficir Vojske Republike Srpske u vojnom zarobljeničkom logoru na Manjači, potvrdio je da su se 24 Muslimana iz Sanskog Mosta, u avgustu 1992, ugušila u kamionima kojim ih je srpska policija prebacila na Manjaču, prenosi Beta.

Jedan broj zarobljenika iz Prijedora bio je, istog leta, ubijen ispred kapija logora, kazao je svedok.

Prema optužnici protiv ratnog komandanta VRS generala Mladića (72), na Manjaču su dovođene žrtve progona nesrba širom Bosanske krajine, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida.

Radinković je rekao da su neki od 1.430 zarobljenika iz Prijedora, u avgustu 1992, ubijeni dok su u 11 autobusa čekali da budu primljeni u logor na Manjači.

"Nismo bili upoznati da li su od premlaćivanja umrli ili je bila namerna egzekucija", izjavio je, dodajući, međutim, nešto kasnije, "obavešteni smo da su izvođeni iz autobusa i likvidirani".

"Ja nisam mogao čuti krike, ali su čuli vojni policajci i obavestili nas. Vojni policajci videli su da ih izvode i bukvalno likvidiraju", opisao je svedok.

Na sugestiju tužiteljke Kerolin Edžerton, Radinković je potvrdio da su osmorica muslimanskih zarobljenika bila prebijena nasmrt.

"Civilna policija je to radila, na žalost", izjavio je svedok, tvrdeći da vojna policija nije mogla biti angažovana ispred logora da to spreči, "pogotovo ne za eventualni sukob sa civilnom policijom".

Predsedavajući sudija Alfons Ori pitao je svedoka zašto nije sam intervenisao i pozvao policiju da prestane sa ubistvima, što je bila njegova "ljudska dužnost".

"Nije bilo na meni da ih pozivam na moralno i ljudsko ponašanje", odgovorio je Radinković.

Svedok je opisao i kako su se 24 Muslimana ugušila prilikom transporta kamionima iz Sanskog Mosta na Manjaču.

"Da, oni su bili ugušeni zato što je kamion bio prekriven ciradom, maltene su bili hermetički zatvoreni i ugušili su se slabiji", rekao je Radinković, dodajući da ih "niko nije ubio".

Kako je rekao, civilni policajci iz pratnje su, po svaku cenu, hteli da tela ugušenih ostave na Manjači, ali ih je uprava logora naterala da leševe vrate u Sanski Most.

"Na žalost, to je bio logičan sled. Mi smo primali žive, mrtve nismo primali", dodao je svedok.

Radinković je potvrdio i da su zatvorenici na Manjači bili prebijani, ali je i to pripisao civilnoj policiji, koja ih je saslušavala, ili pojedinim neodgovornim vojnim policajcima, koji su, kako je rekao, zbog toga bili smenjivani.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-1995 godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво