Читај ми!

Radinković: Mnogim Muslimanima nije bilo mesto u Manjači

U nastavku haškog procesa Ratku Mladiću, bivši obaveštajni oficir Vojske Republike Srpske Radomir Radinković svedočio je da je prema Muslimanima i Hrvatima u zarobljeničkom logoru na Manjači 1992. bilo postupano u skladu sa propisima.

Radinković je, kao svedok odbrane, izjavio da su zarobljenici bili tretirani u skladu sa Ženevskim konvencijama i da su ih redovno posećivale delegacije Crvenog krsta.

U pisanoj izjavi, uvedenoj u dokaze, Radinković je, ipak, naznačio da su sprovedene istrage protiv stražara koji su "nezakonito obavljali dužnost".

Svedok je potvrdio da su "na žalost" zarobljenici dolazili s povredama "i više nego što smo mi očekivali", dodajući da je zbog toga uveden obavezan lekarski pregled.

"Iz jednog sabirnog centra dovedeni su jako napaćeni i gladni ljudi, sama kost i koža, a mi smo to konstatovali u zapisniku", kazao je Radinković. O zdravstvenom stanju zarobljenih brinuo se jedan medicinski tehničar, kao i "bar jedan lekar koji je bio među
zarobljenicima".

Prema optužnici protiv ratnog komandanta VRS generala Mladića, na Manjaču su dovođene žrtve progona nesrba širom Bosanske krajine, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida.

Dok ga je unakrsno ispitivala tužiteljka Karolin Edžerton, Radinković, koji je učestvovao u ispitivanju zarobljenika, potvrdio je da je među njima bilo poprilično onih kojima nije bilo mesto na Manjači, zato što nisu učestvovali u borbama, niti su imali oružje. To se posebno odnosilo na stare, bolesne i maloletne.

Na svedokove reči da su oni upućivani "u razmenu", predsedavajući sudija Alfons Ori upitao je zašto jednostavno nisu bili pušteni da se vrate kućama.

"Nismo imali pravo da ih puštamo, jer ih mi nismo ni dovodili", odgovorio je svedok, precizirajući da su ih hapsile "civilna policija i vojska na teritorijama raznim" pod sumnjom da su učestvovali u naoružavanju ili u borbama.

Tvrdio je i da su pojedinačna oslobađanja bila nemoguća zbog borbi koje su bile vođene u blizini. "Kako da ih se pusti, kad bi posle pet-deset minuta mogli biti likvidirani od ove ili one strane".

Radinković je potvrdio i da je, početkom avgusta 1995, na Manjaču dovedeno 1.430 Muslimana iz Prijedora "na žalost u samo 11 autobusa".

Ti zarobljenici, po njegovim rečima, pola noći su proveli u autobusima ispred logora zato što uprava nije želela da ih prihvati bez spiskova, koje policija koja ih je dovela nije imala. I među tim zarobljenicima, kako je kasnije utvrđeno, bilo je podosta onih kojima na Manjači nije bilo mesto, rekao je svedok.

Iskaz Radinkovića biće okončan sutra. General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво