Optuženi negirao da je bio član OVK

Optuženi Aguš Memiši iz "gnjilanske grupe" OVK negirao na suđenju u Beogradu da je počinio zločin za koji se tereti. Optuženi tvrdi da nikada nije bio pripadnik OVK. Gnjilanska grupa optužena za svirepa ubistva najmanje 80 civila u okolini Gnjilana 1999. godine.

U Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, na suđenju pripadnicima "gnjilanske grupe" Oslobodilačke vojske Kosova, koja se tereti za zločine nad civilima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, optuženi Aguš Memiši negirao je da je počinio zločin za koji se tereti.

Memeši je ispričao da je pred kraj 1999. godine bio u Albanji kao izbeglica, da se sa izbegličkom kolonom vratio u Gnjilane, jer u Preševo nije mogao pošto nije imao ličnu kartu, i da se u Preševu zadržao desetak dana.

Optuženi je tvrdio da nikada nije bio pripadnik OVK, kao i da nikada nije pucao iz pištolja, odbacujući navode optužnice da je učestvovovao u mučenju i ubistvu civila u Gnjilanu.

Memeši je osporio iskaze zaštićenog svedoka u ovom krivičnom postupku, tvrdeći da ga je on (zaštićeni svedok) lažno optužio.

Pre toga je čitanjem optužnice pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu nastavljeno suđenje pripadnicima "gnjilanske grupe".

Na jučerašnjem suđenju optužnica nije pročitana, pošto je sudsko veće više sati uzimalo lične podatke od optuženih i utvrđivalo ko su im branioci.

Po optužnici koju je pročitao zamenik tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović, okrivljeni su od juna do kraja decembra 1999. godine na teritoriji opštine Gnjilane svirepo ubili najmanje 80 civila - Srba, nealbanaca i pojedine Albance, dok su najmanje 153 osobe fizički zlostavljali i mučili, a zatim pustili.

Za zatvaranje, pljačkanje, mučenje, zlostavljanje, silovanje i svirepa ubistva civila optuženo je 17 pripadnika nekadašnje OVK, od kojih su osmorica u bekstvu i njima se sudi u odsustvu, dok se devetorici sudi u Beogradu.

Njima se optužnicom na teret stavlja da su ubili najmanje 56 osoba na ulici i po kućama, a najveći broj odvodili u podrumske prostorije srednjoškolskog internata u Gnjilanu gde su ih ubijali, mučeći i sakateći ih do smrti.

Optužnica Tužilaštva za ratne zločine ima 24 tačke, a u njoj su navedena imena ubijenih i imena 34 osobe koje se i danas vode kao nestale jer se o njihovoj sudbini ne zna ništa.

U bekstvu su trojica prvooptuženih: Fazlija Ajdari, Redžep Aliji i Šaćir Šaćiri kao i Šefket Musliji, Sadik Aliji, Idriz Aliji, Šemsija Nuhiju i Ramadan Halimi.

Okrivljeni Aguš Memiši, Faton Hajdari, Ahmet Hasani, Nazif Hasani, Samet Hajdari, Ferat Hajdari, Kamber Sahiti, Selimon Sadiku i Burim Fazliju uhapšeni su 26. decembra prošle godine u Preševu i od tada su u pritvoru u Beogradu.

Nakon čitanja optužnice, okrivljeni bi trebalo da počnu sa izjašnjavanjem o krivici koja im se stavlja na teret.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво