Doživotni zatvor Popoviću i Beari

Žalbeno veće Haškog tribunala pravosnažno je na doživotni zatvor osudilo oficire VRS Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu, proglasivši ih krivim za genocid nad Muslimanima u Srebrenici u leto 1995. godine. Još trojica visokih oficira VRS osuđena na višegodišnje kazne zatvora.

To je prva pravosnažna presuda oficirima Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici u istoriji suda u Hagu. Do sada je na 35 godina zatvora bio pravosnažno osuđen general VRS Radislav Krstić, ali za pomaganje i podržavanje tog genocida, podseća Beta.

Popović (57) je 1995. bio načelnik za bezbednost Drinskog korpusa VRS, a Beara (75) je istu dužnost obavljao u Glavnom štabu te vojske.

Po presudi, Popović i Beara su, sa drugim učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, među kojima su Ratko Mladić i Radovan Karadžić, delili "genocidnu nameru" da unište zarobljene srebreničke Muslimane kao etničku grupu.

Kao protagonisti zločinačkog poduhvata, Popović i Beara tu nameru sproveli su od 11. do 23. jula 1995, na više lokacija u okolini Zvornika, kroz operaciju organizovanog streljanja hiljada zarobljenih Muslimana, koju su, kako je presudio Tribunal, "koordinisali".

Tribunal je prvostepenom presudom Popoviću i Beari, izrečenom 2010, a danas potvrđenom, utvrdio da su snage bosanskih Srba, u danima pošto su 11. jula 1995. zauzele Srebrenicu, tada zonu pod zaštitom UN, ubile "najmanje 5.336 identifikovanih osoba", kao i da bi broj žrtava, na osnovu predočenih dokaza, mogao porasti do 7.826.

Kako je saopštio Haški tribunal, potvrđena je i osuđujuća presuda i kazna od 35 godina zatvora Dragu Nikoliću za pomaganje i podržavanje genocida, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja putem učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu, prenosi Tanjug.

Radivoje Miletić je proglašen krivim za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja putem učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu. Kazna od 19 godina zatvora, koja mu je ranije bila izrečena, smanjena je na 18 godina.

Vinko Pandurević je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje kršenja zakona ili običaja ratovanja i zločina protiv čovečnosti. Pandurević je takođe proglašen krivim zbog toga što nije sprečio zločine sebi podređenih i kaznio ih zbog njih. Njemu je potvrđena ranije izrečena kazna od 13 godina zatvora.

Drago Nikolić je obavljao dužnost načelnika bezbednosti Zvorničke brigade VRS, Radivoje Miletić je bio načelnik Uprave za operativno-nastavne poslove u Glavnom štabu, a Vinko Pandurević je obavljao dužnost komandanta Zvorničke brigade.

Žalbeno veće je jednoglasno ili većinom glasova odbacilo većinu žalbi koje su uložili nekadašnji oficiri VRS.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво