Svedok: Nisam čuo Mladića kako naređuje progon i zločine

Odbrana generala Ratka Mladića danas je pred sudije Tribunala u Hagu izvela svedoka Milenka Stanića, koji je izjavio da Mladića nikada nije čuo kako naređuje progon Muslimana ili počinjavanje zločina.

Stanić, koji je tokom rata u BiH bio predsednik SO Vlasenica i Srpske autonomne oblasti Birač, rekao je da je imao "više susreta" s Mladićem, prenosi Beta.

"Na tim sastancima nikada nisam primetio da je Mladić ikada davao naloge o proterivanju Muslimana ili činjenju bilo kakvih zločina", rekao je svedok.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (72), optužnica, između ostalog, tereti za progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH, koji je u sedam opština, uključujući Vlasenicu, imao razmere genocida.

Stanić je posvedočio da je, krajem juna i početkom jula 1992, general Mladić, na jednom od sastanaka s opštinskim zvaničnicima iz biračkog regiona, "posebno najavio odlučnu borbu protiv srpskih paravojnih formacija koje su tada bile posebno aktivne u Zvorniku".

U Zvorniku su u proleće i leto 1992. te paravojske počinile masovne zločine nad muslimanskim stanovništvom, piše u optužnici protiv Mladića.

Mladić je, prema rečima svedoka, često kritikovao policiju RS i poslanike koji su neargumentovano napadali vojsku.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Alan Tiger (Tieger), citirajući srpske dokumente, sugerisao je da je Stanić bio na čelu vlade SAO Birač koja je, krajem maja 1992, naredila pomeranje muslimanskog stanovništva sa tog područja.

"Ja tvrdim da nije", odgovorio je Stanić.

Potvrdio je, međutim, da je, krajem juna, izvestio Mladića da veliki broj pritvorenih Muslimana predstavlja "problem". Prethodno mu je Tiger predočio da je Mladić u svoju beležnicu zapisao njegove reči da je u Vlasenicu stiglo "800 zarobljenika, od kojih su 200 žene i dece".

Ti "zarobljenici" bili su, prema svedokovim rečima, smešteni u zgradu srednje škole, a ne u logor Sušica, za koji je rekao da je "tada bio prihvatni centar".

Prema optužnici protiv Mladića, u Sušici su bili počinjeni teški zločini nad pritvorenim Muslimanima, uključujući ubistva, mučenje i seksualno nasilje. Komandant obezbeđenja u logoru Dragan Nikolić zvani Jenki pred Tribunalom je priznao krivicu za te zločine i osuđen je na 20 godina zatvora. Posle dve trećine izdržane kazne, odlukom suda, oslobođen je u avgustu 2013.

Na tužiočevu sugestiju da je pomeranje nesrpskog stanovništva bilo u skladu sa strateškim ciljevima vrha vlasti RS o postavljanju granica srpske države, Stanić je ponovio da "nije tako".

"Odlazak Muslimana iz Vlasenice odvijao se u drugim okolnostima u odnosu na ono što vi hoćete da kažete", uzvratio je Stanić pošto mu je zastupnik optužbe predočio dokumente da je smanjivanje broja Muslimana bio cilj na teritorijama koje su vlasti RS proglasile svojim.

Haški proces Mladiću biće nastavljen u ponedeljak, 2. februara. Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво