Karadžić: Nastavljam rad svoga pretka Vuka

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da mu omogući da radi na pravilnom izgovoru srpskog jezika, koji je, kako je rekao, reformisao njegov predak Vuk Karadžić.

Karadžić, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, u sudskom pritvoru očekuje presudu, koja bi po najavama iz Tribunala trebalo da bude izrečena u oktobru ove godine, prenosi Beta.

Na današnjoj raspravi o stanju u procesu, Karadžić je, podsećajući da je po profesili ne samo lekar, nego i pisac, zatražio da mu bude omogućen pristup internetu i uređaju za audio snimanje.

"Hteo bih da radim na jeziku. Srpski jezik je, inače, reformisan od mog pretka, u mojoj porodici, i ima jako mnogo stvari koje treba da uradim da bi se taj jezik pravilno izgovarao", kazao je Karadžić.

Naveo je da namerava da "snimi izgovor srpskog jezika. Tu ima 400 reči, a kod konjugacija i deklinacija... oko dva miliona reči bi trebalo izgovoriti i snimiti", dodao je Karadžić.

Karadžić je rekao i da, u istom cilju, "ima potrebu da radi s internetom", prihvatajući da mu bude ograničeno slanje, ali ne i "prijem materijala".

Naznačio je da "pritvor ne sme ima kazneni karakter".

"Ako bih ja ovde proveo 12 godina, kao doktor (Vojislav) Šešelj, bez mogućnosti da budem profesionalno živ, to su strahovite kaznene mere koje nisu za civilizovani svet", rekao je Karadžić.

Govoreći o svom zdravstvenom stanju, Karadžić je upozorio da je ono "pogoršano... porastom šećera u krvi", ali da je to, za sada, akutan problem.

"Ja sam bio potpuno, perfektno zdrav. Prvi rezultati su bili savršeni, a posle sve gori... Posledice toga će se tek videti. Ja još mogu da radim, intelektualno i sve drugo, ali nije dobro", naglasio je Karadžić.

Napomenuo je da "sistem pritvora UN proizvodi bolest kod mnogih ljudi" u pritvoru u kojem je došlo do "eksplozije malignih oboljenja", koja je "možda i u vezi sa materijalom od kojeg su objekti građeni" i pozvao Tribunal da to "istraži".

Karadžić je "katastrofom" nazvao to što pritvorenici dobijaju smrznute obroke koji se podgrevaju u mikrotalasnim pećnicama.

Bivši lider Srba u BiH protestovao je i što se osobe koje Tribunal pravosnažno osudi upućuju na izdržavanje kazne u "bivše komunističke zemlje, Estoniju i druge, gde su zatvorski uslovi, u istoj EU, tako drastično različiti".

"To su sve profesionalci, ugledni ljudi. Svi oni su uvereni da su nevini. Ceo srpski narod je uveren da su nevini. Trebalo bi da služe u svojoj zemlji ili u najnaprednijim evropskim zemljama. Jer, to doprinosi gorčini srpskog naroda", rekao je Karadžić.

Predsedavajući sudija Ogon Kvon uputio je Karadžića da sva ta pitanja razmotri s upravom pritvora u Sheveningenu, napominjući da će se raspravno veće njima pozabaviti "ako bude potrebno", odnosno ako se pokaže da su prava optuženog narušena.

Karadžić je u pritvoru od jula 2008. kada je bio uhapšen u Beogradu, a suđenje je počelo 2009. i okončano je prošle godine.

Tužioci su, u završnoj reči, prošlog oktobra, zatražili da Karadžić bude proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor.

Karadžić je tvrdio da, tokom suđenja, njegova krivica nije bila dokazana i zatražio je da bude oslobođen.

Optužnica Karadžića tereti za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво