Odložen početak suđenja u slučaju "Galenika"

Početak suđenja bivšem generalnom direktoru "Galenike" Nenadu Ognjenoviću i još osam okrivljenih zbog optužbi za nanošenje štete tom preduzeću za više od 900 miliona dinara odložen je u Specijalnom sudu u Beogradu za 2. mart.

Suđenje bivšem generalnom direktoru "Galenike" Nenadu Ognjenoviću i još osam okrivljenih odloženo je "iz procesnih razloga" za 2. mart, jer jednom od optuženih Milanu Vladoviću, branilac nije došao na suđenje zbog bolesti, a nije bilo uslova da se postupak u odnosu na njega razdvoji jer niko od prisustnih branilaca nije hteo da se prihvati njegove odbrane, prenosi Tanjug.

Takođe, optuženi Željko Jovović je angažovao novog advokata, koji je predložio odlaganje suđenja zbog pripreme odbrane, ali se nije protivio ni da se postupak prema njegovom branjeniku danas razdvoji.

Iako je predsednik sudskog veća Dušan Milenković pokušao da iskoristi sve procesne mogućnosti da sudenje počne danas razdvajanjem postupka prema okrivljenima koji sebi nisu obezbedili branioce na vreme, nije naišao na podršku odbrane, ali ni Tužilaštva koje je zauzelo stav da početak glavnog pretresa nije dobro vreme za razdvajanje postupka prema okrivljenima.

Početak suđenja je u više navrata odlagan zbog višemesečnog štrajka advokata, a Ognjenović je početkom septembra prošle godine pušten iz pritvora u kojem je bio zbog trećeg krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u slučaju "Galenika".

U ovom slučaju, optužnica osim Ognjanovića tereti nekadašnjeg direktora "Velefarma" Dragoljuba Vučićevića, kao i direktora "Farmatrejda" Radoslava Sekulića, koji je u međuvremenu preminuo pa je postupak protiv njega obustavljen.

Optuženi su i vlasnik zanatske radnje i privrednog društva "Livnica Jeremić" Miodrag Jeremić, zamenik generalnog direktora Galenike Goran Orlić, vlasnik radnje "Pavlović" Dragan Pavlović, odgovorna lica u privrednim društvima "Farmanari" i "Unihemkom" Željko Jovović i Ljubica Prica, odgovorno lice u privrednom društvu "Trgošped-trans" Milan Vladović, kao i sudski veštak i ovlašćeni procenitelj Željko Birmančević.

Oni se terete da su kao saizvršioci izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Birmančeviću je stavljeno na teret krivično delo falsifikovanje službene isprave, a Vladoviću i krivično delo poreska utaja.

Druga istraga u slučaju "Galenika" pokrenuta je u septembru 2013. godine za nova krivična dela i druga lica, pored Ognjenovića, koji je već bio u pritvoru.

Ta istraga je obuhvatila Dragana Šebreka, vlasnika i direktora preduzeća "BG Farm" Mladena Gazikalovića, Milicu Mirković, Draganu Šutić i Miroslava Jovića.

Treća istraga je pokrenuta krajem maja 2014. godine protiv Ognjenovića, bivšeg predsednika Upravnog odbora i direktora SPS-a Dejana Backovića i još sedam osumnjičenih da su oštetili tu firmu za oko 75 miliona evra i pribavili protivpravnu imovinsku korist za kompaniju "Velefarm" i druga povezana preduzeća.

U krivičnim postupcima koji se odnose na "Galeniku" i odgovorna lica iz te kompanije obuhvaćene su sporne aktivnosti, koje su prema sumnjama Tužilaštva, uzrokovale štetu za "Galeniku" od preko 100 miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво